Kupaonica s kosim stropomSavjeti, ideje, savjeti

Svatko tko želi pretvoriti potkrovlje u spavaću sobu s kupaonicom mora na umu imati jedno: ono što na tlocrtu izgleda prostrano, u stvarnosti se često znatno smanji. Niski stropovi i nagibi krova drastično smanjuju efektivnu korisnu površinu. Zbog toga je pozicioniranje sanitarnih instalacija izazovan – ali izvediv – zadatak.

Pet stvari koje treba uzeti u obzir pri projektiranju kupaonice s nagibom krova

Kupaonica s kosim stropom

1. Budite sigurni da ste u potpunosti informirani

Dopuštenje od nadležnih tijela možda će biti potrebno za radove na prenamjeni u potkrovlju. Potrebno je provjeriti i potvrditi nosivost poda, statika i izolacija. U obzir uzmite i osnovne zahtjeve, kao što su zidne obloge otporne na vlagu i brtvljenje poda.

2. Izračunajte prostor u potkrovlju

Prilikom projektiranja važno je imati točne podatke o raspoloživom prostoru. Ne možete si priuštiti pridržavati se samo tlocrta; u obzir morate uzeti i nagib krova. Da bi kupaonica u potkrovlju imala smisla iz perspektive projektiranja, krovovi bi trebali imati nagib od 35°. Kako biste mogli stajati uspravno i imali dovoljno prostora za kretanje (poznato i kao prostor za glavu), ljudima je potreban prostor od najmanje dva metra visine i dva metra širine.

3. Odredite svoj budžet

Kupaonica u potkrovlju obično je skuplja jer vam obično treba poseban namještaj ili posebna izvedba. Ovisno o okolnostima, možda nemate sustave opskrbe i odvodnje, izolacija ili izvori svjetlosti.

4. Navedite što točno trebate od kupaonske opreme

Što je nužno – a bez čega se može (jer nema dovoljno mjesta)? Popis svih zahtjeva i želja pomoći će vam pratiti sve.

5. Istražite širok asortiman proizvoda i mogućnosti ugradnje

Možete namjerno privući posebnu pozornost na kosi strop i niske visine prostorija. Pronađite inspiraciju u cijelom nizu ideja za projektiranje kupaonica s nagibom krova i neka vas savjetuju stručnjaci. Osobito kod krova u nagibu preporučuje se pri odabiru proizvoda obratiti pozornost i na funkcionalnost. Uostalom, nitko ne želi na kraju imati problem zbog premalo prostora za odlaganje ili loše izolirane dovode vode.

Savjet: Zbog svijetlih se boja kupaonica s kosim stropom čini prostranijom

Kupaonica s kosim krovom i proizvodi iz linija kupaonske opreme Geberit ONE i Geberit AquaClean s Monolithom

Svijetle boje najbolje su u modernim kupaonicama s nagibom krova jer je prirodnog svjetla ispod krova obično malo.

Tamne boje općenito vizualno spuštaju strop, što znači da mala kupaonica izgleda još skučenije.

Pločice bi trebale bit što veće kako bi se prostorija doimala većom. Moderne dekorativne ploče ili vodootporne boje za beton atraktivne su alternative.

Projektiranje vaše nove kupaonice s krovom u nagibu

Pažljivo projektiranje ključno je kako biste izvukli maksimum iz kupaonice s kosim stropom. Imajući to na umu, unaprijed si postavite sljedeća pitanja tijekom projektiranja:

Koje su visine prostorija i kako iskoristiti puni potencijal prostora?

treba postaviti tako da korisnik može stajati uspravno ispred sanitarnih elemenata.

Kupaonske proizvode kao što su WC školjke ili kade treba postaviti tako da korisnik može stajati uspravno ispred sanitarnih elemenata.

  • Umivaonik pod kosim krovom: Treba postojati najmanje 40 centimetara slobodnog prostora između glave i stropa kako biste mogli udobno stajati uspravno ispred umivaonika . Zbog uvjeta osvjetljenja idealan je prostor ispod krovnog prozora.
  • Konzolne WC školjke pod krovom u nagibu: Kako biste uz WC školjku mogli stajati udobno i bez udaranja glavom, minimalna visina ispod nagiba krova trebala bi biti 2 metra mjereno od prednjeg ruba sanitarne keramike.
  • Kade pod kosim krovom: Ako se kada upotrebljava i za tuširanje, razmak između poda kade i kosog krova trebao bi iznositi 2 do 2,20 m. Uz dovoljno prostora za glavu, kosu možete udobno prati i stojeći. Kade postavljene uz kosi krov trebaju imati minimalnu visinu od 180 cm do poda kade na strani zida. Pametna opcija za kupaonice s kosim stropom su slobodno stojeće kade. One nisu spojene na zid, što znači da se mogu fleksibilno integrirati u prostoriju.
  • Tuševi pod krovom u nagibu: tuševi u ravnini poda preporučuju se u kupaonicama s kosim stropom. Trebalo bi biti najmanje 20 centimetara prostora za glavu – i najmanje 40 centimetara za nadglavne tuševe. Ako je nagib krova prenizak, preporučuje se i premještanje tuša u središte prostorije. Uz dodatak suhomontažnog zida, tuš se može čak i potpuno pomaknuti u prostoriju. Zbog prostora također se preporučuju otvoreni tuševi ili mimokretna vrata.

Geberitova rješenjaza velike, male ili uske kupaonice

Kupaonica Geberit iCon s umivaonikom i ogledalom

Umivaonici i elementi s ogledalom za kupaonice s nagibom krova

Odaberite umivaonike i elemente s ogledalom koji su i funkcionalni i usklađeni s inventarom i fazonskim komadima u ostatku kupaonice. Moderna, jednostavna izvedba mogu se međusobno dobro kombinirati.

Elementi s ogledalom s integriranom rasvjetom doprinose ugodnoj atmosferi u prostoriji.

Stručnjak za sanitarije ili projektant kupaonice mogu vam pomoći odabrati proizvode koji su i funkcionalni i zadovoljavaju estetske zahtjeve.

Šest stvari koje morate uzeti u obzir pri projektiranju kupaonice s kosim krovom:

Walk-in tuš kabina u maloj kupaonici

Tuševi za kose krovove

Prilikom projektiranja tuševa za kupaonice s kosim stropovima Geberit nudi inovativna rješenja koja štede prostor, praktična su i bezvremenska. Budući da je u prostorijama s kosim krovom visina ograničena, tuševi u ravnini poda posebno su dobra ideja. Savršeno se uklapaju u prostoriju. Kosa vrata tuša ili tuš kabine po mjeri omogućuju optimalno korištenje ograničenog prostora bez žrtvovanja udobnosti.

Da bi se osigurala otvorena izvedba prostora za tuširanje, može se upotrijebiti zidni odvod tamo gdje voda učinkovito i pouzdano nestaje u predzid bez curenja.

Uštedite prostor uz WC školjku Geberit Monolith

WC u kupaonicama u potkrovlju

Kada postavljate WC pod kosim krovom, ne zaboravite da bi visina stropa ovdje trebala biti najmanje 145 do 155 cm. Tijekom obnove, ima smisla postaviti ugradbeni vodokotlići jer ga se može sakriti iza zida.

Uz Geberit Monolith možete uštedjeti prostor, istovremeno stvarajući moderan, elegantan izgled.

Modeli konzolnih WC školjki znače da pod ispod ostaje čist i da se prostorija čini većom. Tuš WC kao što je Geberit AquaClean Sela nudi još više udobnosti. Kombinira funkcije WC školjke i bidea, štedi prostor i pretvara kupaonicu u oazu blagostanja.

Pročitajte slične objave