Projektiranje funkcionalnih kupaonica

Carsten Wraae Jensen iz arhitektonske tvrtke Bjerg Arkitektur A/S (© Wilfred Gachau)

U sklopu međunarodnog Geberit natječaja, šest europskih arhitekata dizajniralo je kupaonice veličine 6 m². Danska arhitektonska tvrtka Bjerg Arkitektur pobijedila je na natjecanju sa svojim radom “Serenity“.

Snaga dizajna je u tome što korisnicima kupaonica pruža osjećaj smirenosti i spokoja. “Koristimo drvo, materijal koji je živ i budi emocije. Kupaonica je jedna od rijetkih prostorija u kojoj možemo zatvoriti vrata i biti potpuno sami. Trebali biste se osjećati dobro u opuštenoj atmosferi,” kaže Carsten Wraae Jensen, voditelj projekta i arhitekt u Bjerg Arkitektur. Odgovor na pitanje kako dizajnirati malu kupaonicu je jednostavan: što funkcionalnije.

Prostor za pohranu

Prostor za pohranu bitan je faktor u kupaonici. Za stručnjake u dizajnu, umivaonik je dobra polazna točka kada se radi o dizajnu kupaonice. Ovdje se donose odluke o tome koliko dodatnog skladišnog prostora treba planirati. Umivaonici s bazom praktični su jer već nude prostor za pohranu u raspoloživom prostoru.

“Kada uđete u sobu, ne biste trebali primijetiti stvari koje spremate u kupaonicu. Umjesto toga, pokušajte pronaći sustav i sakriti svakodnevne kupaonske predmete,” objašnjava Carsten Wraae Jensen. Na taj način skladišni prostor daje mjesta za predmete koji su redovito potrebni, a da pritom ne narušava mir kupaonice.

Rasvjeta i prostor

Carsten Wraae Jensen dodaje: “Željeli smo stvoriti prostoriju koja je istovremeno održiva i funkcionalna. Nismo htjeli integrirati proizvode koji samo dobro izgledaju. Morali su biti i praktični.” Svijetla atmosfera sa svijetlim materijalima i integriranim svjetlom u zrcalu bila je stoga vrlo važna. Oboje čine da soba izgleda prostranije.

Senzualno iskustvo

Uz opipljive funkcije, aspekti poput jednostavnog čišćenja također utječu na dizajn kupaonice. Prostrane površine, dobro osvjetljenje kao i materijali koji se lako čiste igraju ulogu u tome. Stoga ne čudi da je “Serenity“ na kraju pobijedio. Fokusiran je na jednostavne proizvode koji se lako čiste, a koji izgledaju elegantno i lako se održavaju zahvaljujući svojim ujednačenim površinama.

Pet savjeta za dizajniranje malih kupaonica

1. Planirajte izgled prostorije: Čini li se da vaše želje daleko premašuju ponuđeni prostor? Vaš prvi korak je da sve popišete i odredite prioritete. Za svaku želju postoji rješenje. Preporučuju se umivaonici s bazama kao i niski elementi. Oni će osigurati veliki dio potrebnog prostora.

2. Više ladica: Ovisno o vašim željama i građevinskoj situaciji mogu se ugraditi i baze za umivaonike s više ladica.

3. Ostanite fleksibilni: s kutijama za organiziranje, prostor za pohranu može se jednostavno organizirati. Sustav pohranjivanja i rasporeda trebao bi biti što je moguće fleksibilniji jer se zahtjevi za prostorom i pohranjivanjem u kupaonici s vremenom mijenjaju.

4. Koristite element s ogledalom: element s ogledalom nudi tri funkcije u jednom proizvodu: prostor za pohranu, rasvjetu i ogledalo. Po želji, tu su i elementis ogledalom koji se mogu ugraditi u predzid i učiniti kupaonice još prostranijima.

5. Mislite na budućnost: Kontinuirani dizajn kupaonice omogućuje pristup svim područjima bez prepreka. Tuš površine u ravnini s podom izgledaju moderno, a istovremeno nude maksimalnu udobnost.