Projektiranje kupaonice s kosim krovom

Ako imate potkrovlje, vjerojatno ćete se u jednom trenutku zapitati: trebam li ga preurediti ili jednostavno ostaviti kako jest? Odluku ne treba donositi ishitreno, već treba dobro razmisliti i odvagnuti.

Tendencija smanjenja prostora

Moderna kupaonica s kosim krovom i Acanto kupaonskim namještajem

Ideja zvuči privlačno: transformirajte tavanski prostor u spavaću sobu s kupaonicom – prostor za tuš ispod krova s kojeg kroz veliki krovni prozor možete gledati u zvijezde.

Ali postoji jedna stvar koju ne smijete zaboraviti kada planirate kupaonicu s kosim krovom: ono što na tlocrtu izgleda prostrano, u stvarnosti ima tendenciju znatnog smanjenja. To je obično zbog niskih stropova i nagiba krova, koji drastično smanjuju efektivnu korisnu površinu. A to čini pozicioniranje sanitarnih instalacija izazovnim.

Pitanje projektiranja

Kako biste dobili najbolje od kupaonice pod kosim krovom, potreban vam je dobar raspored od samog početka. Želite li cijeli asortiman s WC školjkom, umivaonikom, tušem i kadom? Tražite jednostruki ili dupli umivaonik? Zainteresirani ste za tuš ili kadu s ravnim podom?

Ovisno o okolnostima, moglo bi biti dodatnih izazova koje treba svladati na tavanu. Mogli biste imati kosi krov ili nizak strop.

Postoje neki kriteriji koji se jednostavno ne mogu zadovoljiti s malom kupaonicom s kosim krovom: element s ogledalom iznad umivaonika treba određenu visinu i ne može se postaviti na kosi zid. To, međutim, nije slučaj s WC školjkom jer bi mogao biti savršen za zid s nagibom ovisno o visini stropa. Isto vrijedi i za kadu koja je namijenjena za sjedenje ili ležanje, a ne za stajanje. No, ne treba voditi računa samo o prostoru koji pojedini proizvodi trebaju, već o vlastitoj visini. Uostalom, nitko ne želi udarati glavom o strop.

Prostran namještaj

Sada, sve što trebate za željeni učinak kupaonice je pravi namještaj. Kontinuirane pločice koje se protežu do tuša u ravnini s podom mogle bi biti pravo mjesto za početak. Svijetle boje obično su najbolje jer je prirodnog svjetla ispod krova obično malo.

Neizbježno ćete dobiti niše u kupaonici u potkrovlju. Ali upravo je to ono što takav pothvat čini šarmantnim. Pa zašto ne iskoristiti niše razumno?

Šest stvari koje morate uzeti u obzir pri planiranju kupaonice s kosim krovom:

Kupaonica s kosim krovom

1. Provjerite jeste li u potpunosti informirani: možda ćete morati dobiti dopuštenje od nadležnih tijela za radove prenamjene na tavanu. Mora se provjeriti i nosivost poda, statika i izolacija.

2. Izračunajte prostor u potkrovlju: Prilikom projektiranja važno je znati točne podatke o raspoloživom prostoru. Ne možete si priuštiti da se pridržavate samo tlocrta; također morate uzeti u obzir i nagib krova.

3. Odredite svoj proračun: Kupaonica u potkrovlju često dolazi s visokom cijenom jer obično trebate poseban namještaj ili poseban dizajn. Ovisno o okolnostima, moguće je da dodatno trebate razmišljati o sustavu opskrbe i odvodnje, izolaciji ili izvori svjetlosti.

4. Navedite što točno trebate od kupaonske opreme: Što je nužno – a bez čega možete (jer nema dovoljno mjesta)? Popis svih zahtjeva i želja pomoći će vam donošenju odluke.

5. Poznavanje vlastitih potreba: Nitko ne želi udarati glavom dok se tušira ili se nervirati na nižim katovima zbog loše izoliranih vodovodnih cijevi. Atraktivni proizvodi bezvrijedni su ako ujedno nisu i praktični.

6. Istražite širok raspon proizvoda i mogućnosti ugradnje: Inspirirajte se cijelim nizom ideja za dizajn kupaonica s kosim krovom i savjetujte se sa stručnjacima.

Koju ćete kupaonicu odabrati?

Savršena kupaonica ispunjuje čitav niz želja i zahtjeva. Međutim, koje su Vaše potrebe? Važan Vam je prostor, čistoća ili možda dizajn? Želite li proizvode jednostavne za upotrebu ili preferirate dodatnu udobnost koju Vam pruža npr. tuš WC Geberit AquaClean? Ili Vam je važan univerzalan dizajn? Bez obzira na Vaše potrebe, mi Vašu svakodnevicu činimo lakšom zahvaljujući pametnim rješenjima za kupaonice.

Više prostora u kupaonici
Veća čistoća u kupaonici
Funkcionalniji dizajn u kupaonici
Veća udobnost u kupaonici
Bolja prilagodljivost za osobe s invaliditetom u kupaonici
Jednostavnije korištenje