Načini uštede vode u kupaoniciSmanjenje potrošnje prilikom ispiranja i tuširanja

Voda je dragocjen resurs koji je u mnogim regijama oskudan. Pažljivo rukovanje vodom – posebno pritkom vodom – stoga je od velike važnosti.

Podaci o potrošnji vode u kupaonici

Žena naslonjena na umivaonik u kupaonici s tuš WC-om Geberit AquaClean Sela te umivaonikom i namještajem Geberit VariForm

Osoba u Švicarskoj u vlastitom kućanstvu dnevno potroši 140 litara pitke vode, a u Njemačkoj 127 litara. To je oko 50 000 litara godišnje po osobi!

Oko dvije trećine vode koje se u prosjeku svakoga dana potroše u europskim kućanstvima otpada na kupaonicu. Jedna trećina otpada na osobnu higijenu, uključujući kupanje i tuširanje. Preostala trećina koristi se za ispiranje WC školjke.

No, vodu je uz minimalan trud moguće uštedjeti upravo na tim područjima.

Sedam savjeta za uštedu vode u kupaonici

Osoba se tušira u tuš kadi u ravnini poda opremljenom tuš kanalicom Geberit CleanLine

Savjet 1: Umjesto kupanja odaberite tuširanje

Iako je a kupka fina i opuštajuća, troši značajno više vode nego tuš. Dok za tuširanje u prosjeku trošimo između 40 i 60 litara, za kupanje potrošimo 150 do 200 litara. U punoj kadi nalazi se i do 250 litara.

Osim što štedi vodu, tuširanje štedi i energiju jer se voda mora zagrijati. Za kadu napunjenu toplom vodom potrebno je više od jedne litre lož ulja.

Savjet 2: Tuširajte se kraće

Ali pazite, ušteda vode i energije realna je samo kad je tuširanje kratko. Svake minute, oko 10 do 12 litara vode odlazi u odvod. Tuširanje dulje od deset minuta brzo može potrošiti preko 100 litara vode. Stoga se preporučuje kratko tuširanje.

Savjet 3: Ugradite glavu tuša koja štedi vodu

Glava tuša koja štedi vodu može značajno smanjiti protok vode pod tušem. Za razliku od konvencionalne glave tuša, inačica koja štedi vodu ima protok vode od 6 – 9 litara u minuti, ovisno o modelu. Mnogi modeli opremljeni su gumbom za zaustavljanje ili različitim intenzitetima. Protok vode može se smanjiti i pomoću posebnih rješenja za poboljšanje armature za umivaonik. Rezultat je učinkovita ušteda vode u kupaonici!

Ručni pritisak malog ispiranja na tipki za aktiviranje Geberit Sigma50

Savjet 4: Kada ispirete WC školjku rabite gumbe za dvokoličinsko ispiranje ili tipku za start/stop funkciju

6 do 9 litara pitke vode u prosjeku završi u WC školjci sa svakim ispiranjem. Moderni ispirači WC školjke pravi su šteditelji vode. Uporabom Geberit tipke za aktiviranje dvokoličinskog ispiranja malo ispiranje možete smanjiti na manje od 3 litre. Puna količina ispiranja može se namjestiti na 4 litre. To je moguće zahvaljujući izljevnom ventilu Geberit u vodokotliću.

Raspitajte se kod svog vodoinstalatera o optimalnim postavkama za svoju WC školjku. Tipka za start/stop funkciju alternativa je gumbima za dvokoličinsko ispiranje i koristi se za ručno prekidanje procesa ispiranja.

Muškarac se brije za umivaonikom s kupaonskim namještajem i elementom s ogledalom Geberit ONE

Savjet 5: Nemojte ostaviti vodu da teče

Pranje zuba, pranje ruku ili brijanje traju. Iako vam je voda obično potrebna na početku i na kraju, nema smisla puštati je između. Ona otječe izravno u odvod, a da je niste ni upotrijebili.

Privremeno zatvaranje slavine može uštedjeti znatnu količinu vode!

Makro slika ruku koje uključuju slavinu Geberit ONE i provjeravaju protok i temperaturu vode

Savjet 6: Upotrebljavajte hladnu vodu umjesto tople vode

Priprema tople vode koristi dodatnu energiju. Nadalje, uvijek treba neko vrijeme da topla voda stigne od spremnika tople vode do slavine. U međuvremenu iz slavine istječe neiskorištena hladna voda.

Brzo pranje ruku vrućom vodom dovodi do neproporcionalno velike potrošnje vode.

Savjet 7: Popravite slavine koje kapaju

Osim što vam ide na živce, slavina iz koje stalno kapa opterećuje i vaš račun za vodu – a time i okoliš. Prljava ili istrošena brtva obično je uzrok kapanja iz slavine. Tu se brtvu može jednostavno očistiti ili zamijeniti.

Često postavljana pitanja o uporabi vode prilikom tuširanja i više

Kolika je prosječna potrošnja vode prilikom tuširanja?

Potrošnja vode prilikom tuširanja ovisi o trajanju tuširanja i instaliranoj glavi tuša. Za tuširanje je u prosjeku potrebno 10 do 12 litara vode u minuti. Svatko tko se tušira dulje od deset minuta potroši otprilike jednaku količinu vode kao kad se kupa.

Pročitajte slične objave