Varso Place, Varšava - s Geberit proizvodima | Geberit Hrvatska

Zgrada s pogledom Varso Place, Varšava (PL)

Varso Place sa svojim 300 metara visokim tornjem bdije nad cijelom Varšavom. Kompleks zgrada revitalizira nekada oronulu ulicu - i dobiva razne certifikate za održivu gradnju. Jedan od njih zahvaljujući Geberit proizvodima.

310 metara, 53 kata: ako uključite antenu, glavni toranj Varso Placea u Varšavi (PL) lako ruši rekorde. Toranj Varso viši je od njemačkog tornja Commerzbank u Frankfurtu ili španjolskog tornja Torre Caja u Madridu – a time i najviši neboder u Europskoj uniji.

Ali ništa se ne dobiva samo visinom. Varso Place je puno više. Građevinski kompleks od tri zgrade kombinira inovacijski centar, hotel, restorane, kafiće, trgovine, urede i nudi širok raspon usluga u onome što je postalo jedno od najprometnijih područja glavnog grada Poljske.

Once burnt down, now revitalised

Toranj Varso je najviši neboder u Europskoj uniji (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Nije uvijek bilo ovako. Ulica Chmielna, u kojoj se nalazi ova nova zgrada, nekada je bila zapuštena ulica, djelomično spaljena tijekom Varšavskog ustanka 1943. godine i dugo nakon toga nije obnovljena. Od 2009. godine istočni kraj ulice je u funkciji povijesnog spomenika. Zapadni dio sada blista u novom sjaju zahvaljujući Varso Placeu.

U srcu kompleksa je trg, zatvoren u stakleni okvir i oživljen drvećem i klupama. Ovdje su ljudi namijenjeni uživanju u okruženju - u “urbanom prostoru“ s besprijekornom vezom između svakodnevnog uredskog života i javnosti, kako to opisuje arhitektonska tvrtka Foster + Partners. Grant Brooker iz Foster + Partnersa kaže: “Uvjereni smo da će toranj, sa svojim mogućnostima aktivnosti i javnim površinama na krovu, dati pozitivan doprinos ovom prekrasnom gradu.“

Visoka kvaliteta je dio ovog pozitivnog doprinosa. BREEAM certifikat potvrđuje održivost konstrukcije. Oznaka WELL pak pokazuje koliko zgrade vode računa o fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi. Ocjenjuje se, primjerice, kvaliteta zraka, vode i svjetla.

Geberit sustav opskrbe i puno više

Geberit cijevni sustavi posebno su odgovorni za kvalitetu vode koja je dobila certifikat. Na primjer, tri različita Geberitova sustava opskrbe koriste se tijekom cijelog razvoja: Mapress bakrene cijevi za pitku vodu, grijanje i hlađenje kao i Mepla i Volex višeslojni sustavi cjevovoda, koji osiguravaju pouzdanu i higijensku opskrbu vodom. Nekoliko drugih proizvoda iz Geberit asortimana također osiguravaju pouzdanost i higijenu u kupaonicama.

O projektu

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija