Postavljeno u kamenuThe Valley, Amsterdam (NL)

“The Valley“, odnosno “Dolina“, nudi životni prostor visoke kvalitete u središtu Amsterdama. Javna površina zgrade nagrađena je certifikatom održivosti BREEAM Excellent. Sanitarna kompetencija Geberita također je pridonijela ovom postignuću.

Zgrada teško da će u stvarnosti izgledati kao na ilustracijama, požalio se 2016. nakon prve vizualizacije projekta nizozemski arhitektonski kritičar Mark Minkjan. Ali “Dolina“, kako se zove kompleks zgrada u financijskoj četvrti Zuidas u Amsterdamu, stoji od 2021. i izgleda nevjerojatno slično slikama.

Dolina

Izvana glatka, iznutra neravan stjenoviti klanac: "Dolina" u Amsterdamu (NL) (© Marcel Steinbach)

Početni skepticizam ne iznenađuje. “Dolina” dovodi u pitanje poznati pojam arhitekture. Podsjeća na kamenolom iz čije se unutrašnjosti vadi građevinski materijal. Izvana su zidovi građevnog kompleksa glatki, presvučeni zrcalom. Iznutra se otvara surov stjenoviti klanac.

198 stanova od 55 do 400 kvadratnih metara smjestilo se u ovoj urbanoj planini u svoja tri tornja, visoka i do 102 metra. Baza je rezervirana za javnu upotrebu. Na pet katova smješteni su uredi, trgovine, restorani, bazen, teretana, izložbeni prostori i prirodoslovni muzej.

Zeleno izvana i iznutra

Sada još gola, fasada će uskoro biti zelena: ovdje raste 155 biljnih vrsta (© Marcel Steinbach)

Priroda je sastavni dio ovog arhitektonskog djela. Piet Oudolf, veliki majstor nizozemskog krajobraznog vrtlarstva, bio je zadužen za sadnju. Sadnja? Izraz je kratak s obzirom na okomiti vrtni krajolik koji je Piet Oudolf realizirao u “Dolini“. Na deset katova raste 155 vrsta biljaka. Dok na nižim etažama raste cvjetno grmlje i drveće, na gornjim terasama preživljava uglavnom mediteransko bilje.

No, to nije jedini razlog zašto se “Dolina“ smatra “zelenom“ zgradom. “Dolina“ je takozvana “plus energetska zgrada“ i stvara više energije nego što je crpi izvana. Fotonaponski sustavi na krovovima, daljinsko grijanje i trostruko ostakljenje, podno grijanje i hlađenje doprinose ovoj energetskoj učinkovitosti.

Povjerenje u Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit također doprinosi ocjeni “BREEAM-NL Excellent“ od strane BREEAM certifikacijskog standarda, koja je dodijeljena nižim katovima za javnu upotrebu. Uostalom, učinkovita vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda također su važni kriteriji za certifikaciju održivih zgrada. “Pažljivo korištenje vode bila je važna tema od samog početka“, prisjeća se Jeroen Kemmink, odgovorni voditelj projekta sa Geberitove strane.

Kako bi se mogao jamčiti minimalni volumen ispiranja s optimalnim ispiranjem WC školjke, sustavi cjevovoda su optimizirani, a putovi vode skraćeni. U tu svrhu graditelji su se odlučili za učinkovit sustav odvodnje SuperTube – i to samo tijekom procesa izgradnje. “Bliska podrška bila je preduvjet da bismo mogli zajedno implementirati ovo rješenje“, kaže Jeroen Kemmink. „To ne bi bilo moguće bez dugogodišnje suradnje i međusobnog povjerenja.

"Dolina" izaziva uobičajenu predodžbu o arhitekturi (© Marcel Steinbach)
Na donjih pet katova nalaze se trgovine, uredi, restorani i prirodoslovni muzej (© Marcel Steinbach)

O projektu