Održive zgradeStandardi i certifikati

Certificirani standardi kao što su LEED, BREEAM ili DGNB čine performanse održivosti zgrada transparentnima. Saznajte što oni predstavljaju u ovom pregledu.

Certifikacijska tvrtka ocjenjuje zgradu na temelju detaljnog popisa kriterija. Sastav i težina kriterija razlikuje se od oznake do oznake. Većina ih radi po bodovnom sustavu.

  • Ocjena ili certifikacija uvijek se odnosi na zgradu, a ne na pojedinačne proizvode.
  • Uz ekološka pitanja kao što su potrebe zgrade za električnom energijom i toplinom, emisije ili korištenje resursa, troškovi životnog ciklusa, društveni aspekti (npr. pristupačnost), upravljanje zgradom, mobilnost (veze javnog prijevoza) i okolina (zelene površine) također su relevantni.

Nacionalne i međunarodne oznake

BREEAM, LEED i DGNB označavaju tri najvažnija sustava certificiranja za održivu gradnju u svijetu

Tri su standarda međunarodno uspostavljena: LEED, BREEAM i DGNB. Ovisno o tržištu, dodaju se važne lokalne oznake, na primjer Minergie u Švicarskoj, Well u Poljskoj i Skandinaviji ili NABERS i Green Stars u Australiji.

Ukratko o BREEAM, LEED i DGNB

Kako Geberit proizvodi doprinose certificiranju?

Sustav odvodnje Geberit SuperTube koji štedi prostor

Ovisno o standardu, svaka kategorija (energetska ravnoteža, voda, mobilnost itd.) ima različitu težinu. Korištenje resursa, uključujući vodu, jedna je od kategorija kojoj se općenito pridaje veći ponder. To uključuje sustave ispiranja koji štede vodu, higijenu pitke vode, mogućnosti korištenja kišnice i sive vode te učinkovito zbrinjavanje otpadnih voda.

Sa svojom tehnologijom ispiranja koja štedi vodu, na primjer, Geberit doprinosi ukupnoj većoj održivosti zgrade. Geberit također postiže rezultate u kategoriji “Materijal“ s proizvodima izrađenim od materijala koji se može reciklirati (Silent-PP cijevi za odvodnju) or with solutions that contribute to a high level of space and material savings, such as the SuperTube sustav odvodnje.

Ekološke deklaracije proizvoda

Geberit proizvodi s ekološkom deklaracijom proizvoda uključuju cijevni sustav Geberit Silent-Pro

Takozvani Environmental Product Declarations (EPD) također imaju izravan utjecaj na dodijeljene bodove.

Oni pružaju transparentnu, kvantificiranu i usporedivu osnovu informacija o ekološkom otisku građevinskih proizvoda. U Geberitu, proizvodi s EPD deklaracijom sada čine 30% prodaje.