Mozartovo carstvoZgrada opere, Chemnitz (DE)

Sagradio ju je Richard Möbius 1909. godine i od tada je nekoliko puta opsežno renovirana, Opera u Chemnitzu smatra se jednom od najmodernijih europskih opernih kuća. Kako bi se pripremilo za 2025., godinu u kojoj će Chemnitz biti njemačka prijestolnica kulture, časno staro kazalište dobilo je potpuno nove sanitarne prostorije uključujući Geberit proizvode.

Uz Operu, König-Albert-Museum i Petrikirche, Theaterplatz je jedan od najatraktivnijih građevina u njemačkom gradu Chemnitzu. Kao mjesto okupljanja ljubitelja kulture, Opera je povezana i s burnom povijesti.

Zgrada s dugom poviješću

Između ere industrijalizacije u 19. stoljeću i izbijanja Prvog svjetskog rata, Chemnitz je doživio pravi građevinski procvat, tijekom kojeg je više od 100 javnih zgrada ugledalo svjetlo dana. U tom je razdoblju izgrađena i Opera. Sa svojim “jugendstil“ dizajnom, sagradio ga je 1909. godine lokalni arhitekt Richard Möbius. Nakon što je pretrpjela teška oštećenja u Drugom svjetskom ratu, obnovljena je između 1947. i 1951., a 1990-ih je doživjela opsežne renovacije.

Novi sanitarni prostori

30 godina kasnije, vlasnici su iskoristili zatvaranje izazvano pandemijom za dovršetak opsežne renovacije sanitarnih prostora. Ukupno 15 sanitarnih prostorija opremljeno je instalacijskim sustavima i keramikom Geberit. Između ostalog ugrađene su Geberit Rimfree WC školjke iz kupaonske serije Acanto. Imaju integriranu jedinicu za uklanjanje neugodnih mirisa i okove za brzo otpuštanje koje omogućuju uklanjanje sjedala bez napora radi lakšeg čišćenja. Kako se velika važnost pridavala proizvodima s beskontaktnim radom, ugrađene su beskontaktne Geberit armature za umivaonike, pisoari i tipke za aktiviranje.

Velik broj posjetitelja

Institucija kao što je Chemnitz Opera ovisi o pouzdanim sanitarnim instalacijama s dokazanom izdržljivošću. Na kraju krajeva, zgrada zaštićene baštine, koja prima do 720 ljudi istovremeno, svake godine ugosti više od 70.000 gostiju. Program Opere nudi širok raspon predstava privlačnih svim uzrastima i publici, od klasične do moderne opere i od baleta do mjuzikla. Chemnitz je proglašen prijestolnicom kulture 2025.te očekuje goste iz cijele Europe.

O projektu

Galerija