Higijena pitke vode uz pomoć GeberitaZaštita života

Voda za piće nije sterilna; sadrži mikroorganizme koji stvaraju biofilmove. Oni obično ne predstavljaju probleme niti utječu na kvalitetu vode za piće. Čini se da stabilan ekosustav ima čak i pozitivan učinak na kvalitetu vode. Unatoč tome, biofilmovi također mogu biti pogodno tlo za klice koje su opasne po zdravlje.

Stroge provjere

Biofilm u pitkoj vodi (© Geberit)

Voda je prirodni izvor ishrane i, ovisno o topografskom položaju i geološkoj dostupnosti, može se dobiti iz raznih izvora. Dobavljači vode kontinuirano ispituju pitku vodu na kemijske, mikrobiološke i druge indikatorske parametre kao što su miris i boja – i to je najstrože regulirani izvor ishrane na svijetu.

Dobavljači moraju osigurati da je pitka voda koju isporučujemo kroz kućnu vodoopskrbu visoke kvalitete i da neće predstavljati nikakvu prijetnju zdravlju – i tako treba i ostati.

Potcijenjeni izvor opasnosti

Legionella pneumophila
Pseudomonas aeruginosa

Svatko tko udahne legionelu može biti zaražen. Može se dogoditi bilo gdje da zagađene kapljice vode uđu u zrak kao aerosoli; na primjer, pod tušem ili kroz armaturu.

Legionarska bolest može pokrenuti upalu pluća. Međutim, često se ne identificira kao uzrok bolesti. Iz tog je razloga procijenjeni broj neprijavljenih slučajeva velik, a značaj bolesti je podcijenjen. Isto vrijedi i za pseudomonas, koji može pokrenuti gangrenu i razviti otpornost na antibiotike.

Precizno mjerenje rasta legionele

Grafikon pokazuje kako se broj legionela udvostručuje dnevno. Mjerenja su provedena u okruženju bogatom hranjivim tvarima u usporedbi s normalnom vodom za piće. (© Geberit)

Radeći za Geberit, Prof. Dr. Hubert Hilbi i njegova istraživačka skupina na Sveučilištu u Zürichu sustavno istražuju rast legionele.

Proliferacija legionele raste s porastom temperature do maksimalne točke. Na 40°C, legionela se udvostručuje oko tri puta češće po jedinici vremena nego na 25°C. Umjesto da se udvostruči dva puta od 1 do 4 na 25°C, legionela se udvostruči šest puta od 1 do 64 na 40°C.

VDI 6023-1 zahtijeva potpunu zamjenu vode svaka 72 sata i temperaturu hladne vode koja ne prelazi 25°C nakon ispuštanja 3 litre (narančasta linija na slici). U praksi, međutim, nije uvijek moguće izbjeći temperature u kritičnom području.

Interval ispiranja ovisan o temperaturi

Krivulja intervala ispiranja ovisna o temperaturi (© Geberit)

Interval ispiranja ovisan o temperaturi (plava isprekidana krivulja) može se izračunati na temelju izmjerenih stopa razmnožavanja. U skladu s VDI 6023-1, pretpostavlja se da je interval ispiranja od 72 sata dovoljan na 25°C. Za više temperature interval ispiranja izračunava se tako da se legionela u tom vremenu može jednako često razmnožavati. To rezultira, na primjer, intervalom ispiranja od 46 h na 29°C. Na taj se način može izbjeći povećani rizik od kontaminacije čak i ako niske temperature vode to ne mogu. Također, prema izvješće o istraživanju od DVGW-a, kratkotrajna povećanja temperature preko 25°C ne dovode odmah do visokih nalaza legionele

Pregled svih aspekata

Problemi i rješenja u postavljanju cijevi za pitku vodu
Kliklinte na plavi krug za više informacija

Za svježu pitku vodu

Geberit hygiene system – za svježu pitku vodu (© Geberit)

Kada je riječ o stvaranju učinkovitog koncepta za upravljanje higijenom u zgradama, Geberit nudi sveobuhvatno rješenje koje doista ispunjava sve zahtjeve.

Cilj: ponuditi prilagođena rješenja za održavanje kvalitete pitke vode u svakoj sanitarnoj instalaciji i za svaku vrstu i učestalost uporabe.

Saznajte više o Geberit higijenskom sustavu

Standardi i zakoni

Jamčenje kakvoće vode za piće u kućanskim instalacijama predmet je različitih propisa i standarda. Na europskoj razini, Direktivom 98/83 / EC uređuje se kvaliteta vode za ljudsku prehranu. Sanitarni inženjeri, vodoinstalateri i operatori sigurni su s pravne perspektive ako poštuju ovakve smjernice i poštuju propise određene države.

Direktiva 98/83/EC

Videozapisi

Optimalna higijena pitke vode

Doznajte o našem doprinosu optimalnoj higijeni pitke vode.