Željeznička postaja Hongdao, Qingdao (CN) | Geberit Hrvatska

Veliki val Željeznička postaja Hongdao, Qingdao (CN)

Željeznička postaja Hongdao u Qingdaou, Kini nosi more na svom krovu: aluminijska struktura oblikovana je poput golemih valova. Impresivno krovište odvodnje je osigurano Geberit tehnologijom.

Sudaraju se dva gigantska vala, oba se uzdižu preko 60 metara u nebo. Pored njih se naziru drugi manji valovi. Stojeći ispred nove željezničke stanice Hongdao, osjećate se kao da ste okruženi prirodnom olujom. Dimenzije ove neobične konstrukcije više su nego impresivne: krov se sastoji od 38.000 zakrivljenih aluminijskih ploča, njegova površina odgovara veličini jedanaest nogometnih igrališta.

Geberit prkosi valovima

Valoviti krov također sadrži Geberit tehnologiju. Na atraktivnu krovnu konstrukciju ugrađen je sustav odvodnje Geberit Pluvia. Oko 200 krovnih dovoda vode i preko 10 kilometara PE cijevi osiguravaju učinkovito i sigurno odvodnjavanje krova čak i u slučaju jake oluje.

Iluzija krova kao vala u oluji namjerno je odabrana: stanica se nalazi samo dva kilometra od morske obale, u gradu Qingdao u istočnoj Kini. Tijekom proteklih 100 godina nekadašnje ribarsko selo razvilo se u prosperitetno trgovačko i financijsko središte s oko šest milijuna stanovnika.

Raskrsnica s pogledom

Novi željeznički kolodvor sastoji se od četiri nadzemne etaže i čekaonice od 50 000 m². Hongdao je posebno ugodno mjesto za čekanje: to je jedina željeznička stanica brzog vlaka u Kini s pogledom na more. Na južnoj strani kolodvora je platforma za promatranje s koje putnici mogu gledati na zaljev Jiaozhou.

Glavna zgrada je završena, a u tijeku su završni vanjski radovi. Čim se stanica otvori, povezat će Qingdao s kineskom mrežom brzih vlakova. Vlakovi će se tada kotrljati tračnicama brzinama do 300 km/h. U budućnosti će od Qingdaoa do Pekinga ili Šangaja putovati manje od tri sata. Kratko vrijeme putovanja čini putovanje vlakom atraktivnim. Shodno tome, Hongdao će se razviti u željezničko čvorište: do 2030. očekuje se godišnji broj putnika od preko 20 milijuna.

O projektu

Željeznička postaja Hongdao

Željeznička postaja Hongdao

Vlasnik: China Railway Jinan Group
Arhitekt: Taining Cheng
Završetak radova: 2021.

Galerija