Kompleks Circle u Zurichu | Geberit Hrvatska

Zeleni aerodrom Postizanje novih vrhunaca

Circle je vrhunski primjer gradnje visoke gustoće, zauzimajući 30.000 m² površine i pretvarajući je u 180.000 m² korisnog prostora. Kompleks zgrada u najvećoj švicarskoj zračnoj luci u Zürich-Klotenu također postavlja nove standarde kada je u pitanju održivost. Geberit također daje svoj doprinos nizom proizvoda.

Svakome tko stigne u Circle – prije nego, na primjer, odleti na odmor – bilo bi oprošteno da misli da se nalazi u centru grada, a ne u zračnoj luci. Circle je moderan kompleks u kojem se nalaze trgovine, barovi i restorani, uredi međunarodnih kompanija i kongresni centar za 2500 gostiju. Dva Hyatt hotela i ambulanta koju vodi Sveučilišna bolnica u Zürichu zaokružuju sadržaje u ponudi ovog užurbanom središtu, gdje je 30.000 m² prvobitno dostupnog prostora sada višestruko povećano. Ovaj koncept je poznat kao gradnja visoke gustoće, gdje je svaki kubični metar vrijedan i može se koristiti na različite načine.

Ponovno korištenje vode

Osim svog modernog, fleksibilnog koncepta korištenja i suvremenog izgleda, Circle također ispunjava još jedan bitan zahtjev u suvremenom društvu – a to je održivost. Otvoren za javnost od studenog 2020., Circle postavlja nova mjerila iz ekološke perspektive. Kao rezultat toga, novoj je zgradi Vijeće za zelenu gradnju SAD-a dodijelilo najvišu ocjenu LEED Platinum. Moderni razvoj također je postao najveći građevinski projekt koji je do danas certificiran prema smjernicama Swiss Minergie.

Između ostalog, rukovanje vodom pridonosi pozitivnoj ocjeni životnog ciklusa građevnog kompleksa. Zahvaljujući armaturama koje štede vodu i korištenju kišnice, Circle koristi duplo manje količine pitke vode nego što bi to bilo upotrebom konvencijalnog sustava. Otprilike 85% WC školjki u zgradi ispire se ponovnim korištenjem vode. Geberit pridonosi ovom konceptu s Pluvia sustavom krovne odvodnje i Silent-db20 sustavom zvučne izolacije cjevovoda.

Zelen u srcu

No, zeleno srce kompleksa Circle nalazi se prije svega u energetskoj mreži za opskrbu toplinom i hlađenjem. Od 1150 stupova u temeljima, 850 je projektirano kao energetski stup. Ljeti oni prenose višak topline pod zemlju gdje se pohranjuje kao energija. Zimi se ta toplina može koristiti za grijanje zgrade. Vanjska energija u obliku električne energije potrebna je samo za rad dizalica topline i rashladnih jedinica. Dio električne energije također se proizvodi iz solarne energije, pri čemu su solarni paneli postavljeni na sve prikladne krovne površine.

Circle nije samo zelen u srcu, već ima i svoja vlastita zelena pluća, s 80.000 četvornih metara šume, livada i močvara pretvorenih u park zračne luke gdje se putnici i stanovnici mogu odmoriti i opustiti u srcu prirode.

O projektu

Kompleks Circle

Kompleks Circle

  • Architekt: Riken Yamamoto
  • Vlasnik: Zračna luka Zürich AG i Swiss Life AG
  • Upravljanje projektom: HRS Real Estate AG
  • Dizajn parka: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Adresa: Circle, Zračna luka Zurich, CH-8058 Zurich

Galerija