Nova palača medijskog carstvaSjedište tvrtke Axel Springer, Berlin (DE)

Medijska i tehnološka tvrtka Axel Springerdaje poseban arhitektonski izričaj uBerlinu. U bivšoj novinskoj četvrti, impozantnanova zgrada uzdiže se u zrak.Geberit se u njoj nalazi ispr ed i iza zida.

U srcu Berlina pažnju privlači moderan uredski kompleks– nova zgrada tvrtke Axel Springer. Radi se o medijskoj kući koja izdaje novine kao što su „Bild“ i „DieWelt“. Njihovo novo sjedište prostire se na površini od 52.000 m2 i u njemu radi više od 3.000 djelatnika u TV studijima, redakcijama i cateringu. Zgrada ima 13 etaža,od kojih su dvije podzemne.

Zgradu je dizajnirao nizozemski arhitekt Rem Koolhaas, a podijeljena je na sjeverni i južni dio. U 45 metara visokom atriju spojni most nastavlja tok zida. Dok su donje etaže terasasto postavljene prema središtu zgrade, gornjih pet etaža ovješeno je o krovnu konstrukciju i strši u unutrašnjost.

Cjevovod i krovna odvodnja

Geberit proizvodi ugrađeni su ispred i iza zida ove nove berlinske znamenitosti. Andreas Frischmuth, koji je bio odgovoran za građevinske radove, cjevovode i sanitarne instalacije, kaže: „S obzirom na kratko razdoblje izgradnje i lokaciju u centru grada, logistički napori za isporuku materijala bili su ogromni. Bili smo na licu mjesta s do 35 instalatera odjednom. Vrijeme je bilo ključno i gradili smo do pet katova paralelno.”

Za sustave pitke vode i grijanja korišten je sustav opskrbe Geberit Mapress. Vodoinstalateri su također ugradili visokozvučno izoliran Geberit Silent-db20 sustav odvodnje u novu zgradu tvrtke Axel Springer, pri čemu je Geberit Silent-PP korišten za podne spojeve.

Sustav odvodnje Geberit Pluvia ugrađen je na krov. Kada pada kiša, ovaj sustav izvlači do 25 litara vode u sekundi s krova kroz svako vodolovno grlo. Cijevi Geberit PE služe za spajanje cijevi i dimnjaka. U kupaonicama ugrađena je Geberit keramika, a za zida korišten je Geberit Duofix instalacijski sustav.

Geberit WC školjka s Rimfree® funkcijom

Geberit WC školjka s Rimfree® funkcijom (© Geberit)

Zahvaljujući funkciji WC školjke bez unutarnjeg ruba Geberit Rimfree® i izdržljivoj i posebnoj glazuri KeraTect®, keramika WC školjke je posebno jednostavna za čišćenje i izdržljiva.

O projektu

Zgrada tvrtke Axel Springer

Zgrada tvrtke Axel Springer

  • Vlasnik: Axel Springer SE
  • Arhitekt: Rem Koolhaas, OMA Rotterdam
  • Završetak radova: Listopad 2020.