Restoran Born koristi Geberit proizvode | Geberit Hrvatska

Spomenik dizajnu s vrhunskom kuhinjom Restoran Born, Singapur (SG)

Gurmanski restoran Born na povijesnoj željezničkoj stanici Jinrikisha pravo je dizajnersko djelo. No to nije jedini razlog zašto singapurski mediji govore o otvaranju “the“ restorana 2022. Born nudi gozbu za oči i nepce u isto vrijeme.

“Zapanjujuće! Najbolji zalogaj u Aziji!“. I to u “jednom od rijetkih povijesnih kutaka“ u Singapuru. Dizajner interijera Alan Barr, osnivač Greymattersa, zvuči poneseno. Govori o restoranu Born čiji je interijer osmislio sa svojim timom.

Gurmanski hram nalazi se u bivšoj željezničkoj stanici Jinrikisha, zgradi staroj preko 100 godina. A vlasnik je nitko drugi nego filmska zvijezda Jackie Chan. Posjeduje razne nekretnine diljem jugoistočne Azije. Sada i restoran Born. Svoja vrata otvorio je u lipnju 2022. godine, a zauzima prizemlje zgrade.

Kvaliteta prije svega

Restoran Born nalazi se na stanici Jinrikisha, jednoj od rijetkih povijesnih zgrada u Singapuru. Vlasnik je glumac Jackie Chan (© Owen Raggett)

Lokalni glavni kuhar Zor Tan vodi restoran. Zapravo, želio je otvoriti nešto manje, intimnije. Ali restoran na takvoj lokaciji - gotovo da ne možete reći ne. I tako je Zor Tan preuzeo posjed i otvorio restoran Born.

“Ovdje se računa kvaliteta, a ne kvantiteta“, kaže Alan Barr.

Raspored zgrade otežao je napravio je projektiranje i obnovu kompleksa. Jedva da ima pravih kutova. „U principu, tlocrt je trokutast“, kaže Alan Barr. “I morali smo osmisliti razumnu podjelu prostora unutar njega.“

Oblak od papira

Zahtjevi su bili visoki. Morao je postojati prostor za bar, privatni salon, otvoreni salon, glavnu blagovaonicu, klupska sjedala i otvorenu kuhinju, plus naravno zatvorenu kuhinju, ured i sanitarne prostore. Namještaj: plemenit, kićen, razigran. Jedan od mnogih detalja je skulptura koju je dizajnirao nizozemski umjetnik papira koji poput oblaka lebdi iznad glavne blagovaonice.

Visoki standardi dizajna protežu se i u sanitarne prostore, gdje ispred i iza zida dominiraju Geberit proizvodi. Instalacijski elementi Sigma Duofix upareni su s AquaClean Sela tuš WC uređajima. Pisoari Geberit također su ugrađeni u sanitarne prostore. Oni su dopunjeni Sigma10 tipkama za aktiviranje ispiranja s infracrvenim aktiviranjem u visokokvalitetnoj presvlaci od nehrđajućeg čelika.

Oblak od papira lebdi nad glavnom blagovaonicom novog singapurskog restorana Born (© Owen Raggett)
Restoran Born nalazi se na stanici Jinrikisha, jednoj od rijetkih povijesnih zgrada u Singapuru (© Owen Raggett)
Toaleti su između ostalog opremljeni Geberit AquaClean Sela tuš WC uređajima i Geberit pisoarima (© Owen Raggett)

O projektu