Pionirka minijaturnih kuća gradi s Geberitom | Geberit Hrvatska

Ostvarenje velikog sna Pionirka minijaturnih kuća gradi s Geberitom

Samo 24 kvadrata – dovoljno prostora da Marjolein Jonker izgradi kuću pune veličine. Nizozemska stručnjakinja za pokret Tiny House ispunila je vlastiti san o malom domu. U kupaonici se oslanja na kompaktni Geberit dizajn.

Ako itko zna kako živjeti jednostavno i udobno u malom prostoru, onda je to Marjolein Jonker. Ova 47-godišnjakinja je ambasadorica i frontwoman pokreta Tiny House u Nizozemskoj.

Tiny Houses su potpuno izgrađene kuće u malom mjerilu s maksimalno 50 kvadratnih metara korisnog prostora i minimalnim ekološkim otiskom. Iza njih stoji jasna filozofija: živjeti jednostavan život u malom prostoru – daleko od individualizma i konzumerizma, prema zajednici i minimalizmu.

Kuća Sprout

Sprout je ime male kuće iz snova Marjolein Jonker, koju je izgradila 2022. godine na svom imanju u nizozemskoj općini Olst-Wijhe. U samo 24 četvorna metra, ne računajući krevet na potkrovlju, rođena Nizozemka stvorila je ugodan dom za sebe.

Koncept koji je dizajnirao Woonpioniers, a izgradio Blindwerkt, dosljedno slijedi ideju održivog stanovanja: sastoji se od bioloških materijala kao što su drvo, konoplja i juta, ekološki je prihvatljiv, a u slučaju Marjolein Jonker potpuno energetski samodostatan.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Prijevoz minijaturne kuće (© Chiela van Meerwijk)

Neovisno o rešetki

Mali ekološki otisak ključan je za Tiny House koncept. U slučaju Marjolein Jonker, kod kuće Sprout, jedan od vrhunaca je fasada izrađena od brzorastućeg posebnog drva. Zahvaljujući procesu platonizacije bez kemijskih dodataka, takozvani “platowood“ ima životni vijek od 50 godina. Osim toga, koriste se mlada stabla, koja pohranjuju više CO2 nego zrela stabla. Time se štiti zaliha tropskog drva.

Kuća dobiva svu potrebnu energiju isključivo iz svojih solarnih panela. Iako ima priključak na vodovod, većina potreba za vodom za WC, perilicu rublja i vrt pokriva se kišnicom kroz inovativni sustav skupljanja kišnice.

Hamam u četiri kvadrata

Illustration Tiny House (© Woonpioniers)

Kao i ostalo, kupaonica zauzima samo nekoliko kvadrata, samo njih četiri. Za interijer je vlasnik odabrao visokokvalitetne proizvode i materijale koji će dugo trajati: “Budući da mi treba manje prostora i resursa, mogu se odlučiti za visoku kvalitetu proizvoda i materijala te luksuzan dizajn. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju. “

Ugrađena je konzolna WC školjka bez unutarnjeg ruba, tipka za aktiviranje i kompaktni umivaonik iz Geberita. “S Geberitom znam da će moji sanitarni proizvodi trajati godinama i nuditi veliku udobnost“, kaže nova vlasnica kuće, objašnjavajući svoj izbor. Interijerom kupaonice, koja uključuje i kadu s tušem, Marjolein Jonker ispunila je svoj osobni san o “Malom hamamu“.

O projektu

Galerija