Život u malomMarjolein Jonker o privlačnosti malog prostora

Marjolein Jonker stručnjakinja je za to kako maksimalno iskoristiti mali prostor. Marjolein Jonker prva je žena pokreta Tiny House u Nizozemskoj. Uvjerena je: „Male kuće su svjesna odluka za drugačiji stil života. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju“.

Marjolein Jonker iz Nizozemske u vlastitoj minijaturnoj kući (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, tko živi u minijaturnim kući?

Sve više ljudi živi prema vrijednostima kojima se stambeno tržište još uvijek ne bavi na adekvatan način: živjeti jednostavnim životom, ne uzimati više nego što je potrebno, minimalizam i više povezanosti s ljudima i prirodom. Minijaturne kuće svjestan su izbor za drugačiji stil života.

S kojim se izazovima arhitekti i projektanti suočavaju u vezi s konceptom Tiny House?

Koncept Tiny House izvorno je pokret privatnih osoba. Izazov je prvenstveno obratiti više pozornosti na društveni razvoj i stambene potrebe te razvijati na način vođen potražnjom, a ne ponudom. Najbolji način za to je suradnja s klijentima. Priuštivost i ekološki prihvatljiva gradnja su veliki problemi, što postaje sve veći izazov s rastućim cijenama materijala i inflacijom.

Zašto su malene kuće održivije od većih kuća?

Mala kuća zahtijeva manje sirovina u obliku građevinskog materijala i koristi mnogo manje energije za grijanje. Osim toga, malene kuće imaju manje skladišnog prostora od običnih domova, što od stanovnika zahtijeva da donose svjesnije odluke pri kupnji novih stvari. To rezultira mnogo nižim otiskom na okoliš

Zašto ste se odlučili za Geberit proizvode u vlastitoj minijaturnoj kući?

Za mene živjeti u malom znači svjesno birati ono što smatram lijepim i važnim i izbjegavati sve suvišno. Iz razloga održivosti volim birati visokokvalitetne proizvode i materijale koji dugo traju. Upravo zato što mi je potrebno manje prostora i resursa, mogu se odlučiti za visoku kvalitetu proizvoda i materijala te luksuzni dizajn za svoju minijaturnu kuću. Geberit se savršeno uklapa u ovu filozofiju. Tvrtka u svom asortimanu ima proizvode koji se vrlo dobro uklapaju u malu kuću, kao što su posebno kompaktne WC školjke i umivaonici u raznim veličinama. Geberit ima pravo rješenje za svaku malu kuću.

Više o Marjolein Jonker
Marjolein Jonker je ambasadorica i pokretačica pokreta Tiny House u Nizozemskoj. Njezina misija je upoznati Nizozemsku s filozofijom koja stoji iza pokreta i omogućiti život u održivim malim kućama na raznim lokacijama. Ona je osnivačica nizozemske zaklade Tiny House i savjetuje privatne osobe i stambena udruženja o projektiranju i realizaciji mijinaturnih kuća. Godine 2022. izgradila je novu minijaturnu kuću za sebe na svom imanju.