Mađarski zeleni neboderMol Campus, Budimpešta (HU)

Budimpešta je dom projekta svjetionika. MOL Campus nije samo najviša zgrada u Mađarskoj, već i uzor održive arhitekture. Za to je zgrada već dobila BREEAM Excellent certifikat.

MOL Campus u Budimpešti je zapanjujuća nova zgrada. S visinom od 143 metra, 28-katni neboder od stakla u novoj stambeno-poslovnoj četvrti BudaPart smatra se najvišom poslovnom zgradom u Mađarskoj.

Zbog svoje veličine, novo sjedište međunarodne naftne i plinske kompanije MOL Groupe sa sjedištem u Budimpešti nije dočekano samo s oduševljenjem. Ipak, “ured budućnosti“ osvojio je priznanje svojom strategijom održivosti. Graditelji su ciljali na svjetski poznate certifikate održivosti BREEAM Excellent i LEED Platinum. Sada su dobili prvi spomenuti certifikat.

Grijanje na obnovljivu energiju

Vidljiv iz daleka: sa svojih 143 metra visine, MOL Campus je sada najviša zgrada u Mađarskoj (© MOL Gruppe)

Ključni čimbenik za nagradu bio je sustav grijanja i hlađenja koji u potpunosti radi na obnovljivoj energiji. Više od 300 geotermalnih sondi postavljeno je na dubinama do 120 metara, pokrivajući trećinu potreba za grijanjem i hlađenjem. U njahladnijim razdobljima sustav grijanja može se nadopuniti i daljinskim grijanjem. Ekološki prihvatljivoj energetskoj bilanci doprinosi i 900 kvadratnih metara solarnih kolektora na krovu te integrirani sustav upravljanja zgradom.

Voda je također dragocjena u ovoj zgradi. Siva voda i kišnica se pročišćavaju, skladište i ponovno koriste za ispiranje toaleta i zalijevanje zelenih površina. Cijela zgrada opremljena je Geberit Pluvia sustavom krovne odvodnje i njegovim preljevnim setom za slučaj opasnosti. Geberit proizvodi su također odabrani sanitarne prostorije kako bi zadovoljili zahtjeve visoke kvalitete. Između ostalog, ugrađeno je više od 400 WC školjki Acanto, nekoliko tisuća metara cijevnih sustava, te brojni montažni elementi i vodokotlići s ekološki prihvatljivim dvokoličinskim sustavom ispiranja.

Između ostalog, ugrađeno je više od 400 WC školjki Acanto, nekoliko tisuća metara cijevnih sustava, te brojni instalacijski elementi i vodokotlići s ekološki prihvatljivim dvokoličinskim sustavom ispiranja.

Green surroundings

U novom sjedištu MOL Grupe ima 2500 radnih mjesta (© MOL Group)

Novu znamenitost Budimpešte dizajnirao je globalni poznati arhitektonski studio Foster + Partners zajedno s mađarskim Finta Studiom. “Projektiranje i izgradnja trajali su više od pet godina“, kaže Tibor Gáspár, inženjer građevinskih usluga u Körös Consult Ltd. Projekt je završen krajem 2022.

Na oko 86.000 kvadratnih metara stvoren je prostor veličine dvanaest nogometnih igrališta, 2500 radnih mjesta, nekoliko restorana, konferencijskih dvorana i fitness studio. Bujni vrtovi povezuju uredske prostore, približavajući prirodu i posao. Trešnja na vrhu je javno dostupan krovni vrt s pogledom koji je - baš kao i zgrada - senzacionalan.

O projektu