Poigravanje sa svjetlom ProvanseKulturni centar LUMA, Arles (FR)

Arles, glavni grad pokrajine Camargue na jugu Francuske, ima novu atrakciju: kula Franka Gehryja svjetluca na suncu iznad grada. To je obilježje kulturnog centra LUMA koji se prostire na 11 hektara.

Godine 2010. Zaklada LUMA, koju je osnovala švicarska mecena Maja Hoffmann, kupila je industrijsku pustoš u blizini središta Arlesa. Jedanaest godina kasnije na ovom je mjestu otvoren kulturni centar LUMA Arles. Sastoji se od prostranog parka sa studijima i smještajem za umjetnike, dvorane za velika događanja, centra za obuku, laboratorija i kafića, čime se osigurava koherentna infrastruktura za kulturna događanja i izložbe svih vrsta. U sjeveroistočnom dijelu parka, vidljiv izdaleka stoji toranj kanadsko-američkog arhitekta Franka Gehryja.

Nepogrešiv potpis arhitekta

Kao i kod mnogih zgrada koje je dizajnirao Gehry, gotovo je nemoguće dokučiti strukturu i unutarnji raspored ove zgrade na prvi pogled. Toranj visok 56 metara uzdiže se iz trokatne staklene konstrukcije u obliku bubnja, koja se nepravilno sužava prema vrhu. Na 10 katova, ovaj toranj sadrži razne izložbene prostore i prostore za događanja, kafeteriju te urede i arhive uprave LUMA-e.

Jedinstveni spektakl za bilo koje doba dana

Fasada tornja sastoji se od 53 kutije sa zrcalnim prozorima i gotovo 11.000 posebno obloženih aluminijskih ploča. Iz daljine sve izgleda kao svjetleći oklop. Ovisno o dobu dana, reflektiraju svjetlost u vrlo različitim raspoloženjima. Na taj način Frank Gehry priređuje doista jedinstven spektakl s poznatim suncem Provanse.

Fascinantan interijer

Unutar svjetlošću obasjanog tornja, oko također može uživati ​​u bogatstvu pažljivo odabranih materijala i uzbudljivih perspektiva. Impozantno, višezavojno stubište povezuje etaže staklenog bubnja, a svatko tko se odvaži može se spuštati niz tobogan. Visoka estetika također je bila prioritet u tehnologiji gradnje. Oko 80 WC školjki u kulturnom centru ispire se Geberit ugradbenom tehnologijom ispiranja. Korištene su i atraktivne tipke za aktiviranje ispiranja od brušenog kromiranog čelika Sigma50 i Sigma80 s beskontaktnim ispiranjem.

O projektu

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija