Urbani dnevni boravakKonepaja, Helsinki (FI)

Jedna od najpoznatijih industrijskih zgrada u Finskoj i znamenitost Helsinkija: proizvodne hale željezničke tvornice Konepaja pretvorene su u urbani dnevni boravak za stanovništvo.

Osnovana 1903., željeznička tvornica Konepaja u središtu Helsinkija kompleks je od tri industrijske zgrade, od kojih su dvije na ovom popisu. Finske državne željeznice ovdje su izgradile putničke i teretne vagone. Proizvodnja se postupno gasila od 1990-ih nadalje. Godine 2018. bivši američki veleposlanik u Finskoj, Bruce Oreck, i njegovi poslovni partneri kupili su zgradu tvornice, postavljajući temelje za njezino pretvaranje u kulturno mjesto okupljanja stanovnika Helsinkija.

Raznolika ponuda

Ponuda u Konepaji već sada je iznimno raznolika. Prvi stanari uključuju Finsko nacionalno kazalište, objekt za igranje padela, barove, klubove i supermarket. Do kraja ove godine dodat će se lokalna mikropivovara, restorani i poslovni prostori.

Zahtjevna renovacija

Tvornica je postala "dnevni boravak" (© Kansallis Teatteri)

Da bi ova inspirativna “dnevna soba“ bila moguća, bila je potrebna intenzivna suradnja svih uključenih strana. Posebice u redizajniranju navedenih objekata: montažne hale i lakirnice.

Hodnici, koji su bili izgrađeni od crvene opeke, kamenih stupova i drvenih stupova, nisu se smjele mijenjati. To je utjecalo i na odvodnju krovova. Ovdje se Geberitov sustav krovne odvodnje Pluvia pokazao kao najbolje rješenje jer se na povijesne zidove može ugraditi s minimalnim brojem učvršćenja. Budući da horizontalni cjevovodi ne zahtijevaju nagib i koriste manje dimenzije od normalnih sustava odvodnje, također je bilo moguće uštedjeti dosta prostora.

Promjena se nastavlja

The offer at Konepaja is extremely diverse. Bars, clubs, sports and cultural events find enough space here (© Kansallis Teatteri)

Međutim, daljnji razvoj i prenamjena objekta još nije završena. Prošle je godine grad Helsinki, kao vlasnik okolnog zemljišta, započeo s izradom planova za hotel, urede i maloprodajnu zgradu.

U tu svrhu raspisan je natječaj za projektiranje. Pobjednički projekt uključuje visoku zgradu koja se zove “Krov za Helsinki“.

O projektu

Geberit Know-how

Galerija