"Povijesne građevine su moja strast."Intervju sa Deniz Alkan

Njezino zanimanje: arhitektica. Njezina strast: renovacije. Deniz Alkan, stručnjakinja za konzervaciju i vlasnica hotela Turkish House u Istanbulu, o svojoj fascinaciji povijesnim građevinama.

Stručnjakinja za restauraciju i vlasnica hotela: Deniz Alkan u dvorištu posebno preuređenog hotela Turkish House u Istanbulu (© Haydar Erçin)

Kako to da ste se odlučili za Turkish House?

Povijesne građevine moja su velika strast. Uvijek ih gledam s divljenjem i ljubavlju. U međuvremenu sam sudjelovala u obnovi dvjestotinjak povijesnih objekata. Stoga je imalo smisla kupiti i obnoviti takav objekt. U to vrijeme moj sin je studirao poslovnu administraciju i turizam. Došao je na ideju da objekt vodi kao boutique hotel.

Što čini uspješnu obnovu?

Izvorni materijali i izvorni plan gradnje sačuvani su, restaurirani i preneseni u budućnost, ponovno upotrebljivi. Možda je ponekad potrebno pronaći novu funkciju zgrade ako izvorna više nije moguća. Ali nova funkcija također mora poštovati plan gradnje i uporabnu sposobnost zgrade.

Na koje ste izazove naišli tijekom obnove?

Zgrada se nalazi na povijesnom poluotoku Sultanahmet. Ovdje uvijek morate očekivati ​​arheološke ostatke. Tako je i bilo: tijekom obnove naišli smo na ostatke zidova i građevina iz kasnog bizantskog do ranoosmanskog razdoblja. Za vlasnike ovakvo otkriće prije svega znači prekid gradnje. Sve treba istražiti, dokumentirati i ishoditi dozvole. Štoviše, građevinski radovi ne smiju oštetiti artefakte. Na kraju krajeva, to je naša povijesna i kulturna baština.

Što vam je bilo posebno važno u arhitektonskom i dizajnerskom smislu?

Sebe vidimo kao domaćine. Važno nam je da goste dočekamo s toplinom i gostoprimstvom tipičnim za našu kulturu. Ovom ugođaju pridonose i razni konstrukcijski elementi i namještaj.

Sobe hotela Turkish House opremljene su Geberit proizvodima. Kako ste donijeli tu odluku?

Brojne su stvari u bile korist Geberita: kao prvo, odlučili smo se za sustave ispiranja WC školjke s dvostrukim ispiranjem kako bismo uštedjeli vodu. S druge strane, naše kupaonice nemaju standardne dimenzije, zbog čega su bila potrebna individualna i fleksibilna rješenja. Pod tušem, na primjer. Geberit je također ponudio odgovarajuće proizvode za to: tuš kanalice CleanLine mogu se izrezati na željenu veličinu. Geberit iCon WC školjke također se savršeno uklapaju u različite veličine prostorija. Iznad svega, međutim, uvjerili su nas i usluga i kvaliteta Geberit proizvoda.

Više o Deniz Alkan
Deniz Alkan je turska arhitektica, dizajnerica i stručnjakinja za konzervaciju. Studirala je arhitekturu na Tehničkom sveučilištu ITÜ u Istanbulu. Specijalizirala se za zaštitu i restauraciju spomenika arhitekture. Zajedno sa svojim partnerom osnovala je tvrtku koja se bavi restauracijom povijesnih građevina. Istodobno je predsjednica Udruge zaštitnika povijesnog okoliša i građevina te članica upravnog odbora Komore arhitekata Istanbula. Od 2022. kao obiteljski posao vodi hotel Turkish House u istanbulskoj povijesnoj četvrti Sultanahmet.