Ovdje svira glazbaHouse of Music Hungary, Budimpešta (HU)

“House of Music Hungary“ u povijesnom parku glavnog grada Mađarske s lakoćom stvara sklad između prirode i umjetnosti. Njegova arhitektura poziv je svim stanovnicima grada da uđu i poslušaju.

Ogromna gljiva kao da izbija iz zemlje u gradskom parku Budimpešte. Raste između i oko drveća. To je odgovor japanskog arhitekta Soua Fujimota na pitanje: Što znači izgraditi novu zgradu u povijesnom parku?

Doživljaj parka u zatvorenom prostoru

Tko uđe u Dom kulture od 9000 kvadratnih metara s koncertnim dvoranama, muzejom, knjižnicom i brojnim radionicama, jednom će nogom, barem na ulazu, biti u 200 godina starom parku Budimpešte. Sou Fujimoto je bio inspiriran oblikom zvučnih valova prilikom projektiranja krovne konstrukcije. Istodobno, razigrano valovitu krošnju perforira oko 100 kraterskih udubljenja različitih oblika i veličina u kojima raste drveće parka. Krovna konstrukcija osigurava skladno uklapanje objekta u okolinu.

Granica između unutarnjeg i vanjskog prostora u ovoj se zgradi briše, ali ne samo okomito nego i vodoravno. Fasada se sastoji od 94 toplinski izolirane staklene ploče visoke do 12 metara. Posjetitelji koncerta tako su uvijek okruženi prirodom, čak i u prozirnom ulaznom holu.

Otvoreno za sve

Baš kao što park nastavlja rasti u zgradi, umjetnost ove kulturne ustanove nastavlja djelovati u parku. To osiguravaju otvorene pozornice koje su zaštićene krovom, ali otvorene sa svih strana. Ukratko, na nekim koncertima jednostavno sjedite u parku.

Otvorenost prema prirodi i prema publici, program je ovog kulturnog zdanja. Svojom arhitekturom “House of Music Hungary“ pokazuje da su umjetnost i kultura dio grada i njegove svakodnevice, otvoreni i dostupni svima.

Izvrstan dizajn i održivost

Nije ni čudo, “House of Music Hungary“ je privukla pažnju međunarodne arhitektonske i kulturne zajednice. Godine 2019. proglašena je najboljim projektom javne arhitekture u Europi na prestižnom natjecanju International Property Awards u Londonu, a 2020. osvojila je nagradu za najbolje korištenje glazbe u razvoju nekretnina na American Music Cities Awards.

Pozornost je privukao i održivi koncept ove zgrade. To uključuje ne samo energetski učinkovitu tehnologiju grijanja i hlađenja, već i maksimalno korištenje prirodnih resursa dnevne svjetlosti i kišnice. Sustavima za ispiranje i odvodnju Geberit je pridonio učinkovitom zbrinjavanju otpadnih voda. Dodatno, Geberit je podržao elegantan dizajn interijera s kupaonskim linijama Selnova Comfort i Smyle.

O projektu

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija