Pored zida palačeHotel Turkish House, Istanbul (TR)

Butik hotel Turkish House istovremeno je i arheološko nalazište i hotel. Putovanje kroz povijest Istanbula počinje ovdje u unutrašnjem dvorištu. Modernu udobnost između ostalih pruža i Geberit.

Temelji ove kuće stari su oko 1000 godina, a zidovi dobrih 200. Unatoč svojoj starosti, ova je kuća ispunjena životom od ponovnog otvaranja 2022. U sjeni vrtnog zida Velike palače, tik uz najpoznatije znamenitosti starog grada Istanbula, ljudi ovdje spavaju, doručkuju i razgovaraju. Turisti koji dolaze iscrpljeni od vrućine i vreve turske metropole, oazu mira pronalaze u hotelu Turkish House.

Pažljivo renovirano

Prije i poslije: zgrada kakva je bila prije prenamjene (© Hotel Turkish House)
Prije i poslije: zgrada nakon prenamjene 2022. (© Haydar Erçin)

Ovdje je posebno zanimljivo onima koje zanima povijest. Tijekom obnove objekta otkriveni su antički ostaci susjednog kompleksa carske palače. Arhitektica i vlasnica boutique hotela, Deniz Alkan, dala ih je očistiti i učiniti vidljivima iza ostakljenih ploča.

Zgrada podignuta na ovim ostacima zidova opet potječe s kraja 18. stoljeća. Prvotna stambena zgrada više je puta pregrađivana, da bi s vremenom izgubila svoju izvornu namjenu i karakter.

Turski dom

Deniz Alkan je zgradi vratila njen karakter. Kuća je građena tradicionalnom drvenom gradnjom. Unutarnji zidovi nose žbuku od vapnena, pijeska i ciglene prašine, izvedenu na tradicionalan način. Od pločica i popločavanja do namještaja i rasvjete, korišteni su lokalni tradicionalni materijali i namještaj. “Želimo da naši gosti dožive toplinu turskog doma“, kaže Deniz Alkan.

Kvaliteta i udobnost u kupaonici

U hotelu Turkish House, Geberit osigurava moderan komfor i higijenu. Arhitektica je kupaonice boutique hotela opremila brojnim Geberit proizvodima, iza i ispred zida. Deniz Alkan komentira: “Iznad svega, usluga i kvaliteta Geberit proizvoda su nas osvojili.“

O projektu

Galerija