Zgrada na rijeci AmstelHAUT Amsterdam

Najviša certificirana razina BREEAM održivosti, najviša drvena zgrada u Nizozemskoj i udoban život u srcu nizozemske prijestolnice: HAUT Amsterdam kombinira sve aspekte modernog života, pri čemu Geberit know-how također igra ulogu.

Zadatak je bio sve samo ne jednostavan. Još 2016. godine grad Amsterdam raspisao je natječaj za građevinski projekt na zemljištu u Amstelkwartieru, nekadašnjem industrijskom području. Cilj je bio izgraditi stambenu zgradu s arhitektonskim štihom koja ujedno zadovoljava i važeće standarde zelene gradnje.

Pet godina kasnije, Amsterdam sada može biti opravdano ponosan na svoj novi simbol za moderan, održiv život. Stambena zgrada visoka 73 metra najviša je drvena zgrada u Nizozemskoj i svojim stanovnicima nudi zapanjujući pogled na rijeku Amstel, marinu Stadshaven Amstelkwartier i park Somerlust.

Za urbaniste

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

Međutim, HAUT Amsterdam – nova zgrada u nizozemskoj prijestolnici – ima više za ponuditi od samo upečatljive fasade i prekrasnog pogleda. U stambenoj zgradi od 21 kata smještena su 52 stana srednjeg cjenovnog razreda. Stabilnost zgrade osigurana je betonskom podlogom na betonskim temeljima, što je apsolutno neophodno u gradu kao što je Amsterdam gdje su podrumi na razini podzemne vode. Međutim, glavna je konstrukcija izrađena od 2.800 m3 drva.

Održivi građevinski materijal

Drvo je održivi materijal koji ponovno raste i ne šteti okolišu. Štoviše, može se i reciklirati. Drvo skladišti CO² i tako doprinosi smanjenju koncentracije CO² u atmosferi. Ovdje ugrađenih 2.800 m3 drva skladišti ukupno 2.500 tona CO², što odgovara godišnjoj emisiji CO² oko 400 kućanstava.

Međutim, nije samo primarni građevinski materijal rezultirao najvišim BREEAM* certifikatom za zelenu gradnju. Stambena zgrada impresionira i nizom dodatnih kvaliteta. Pomoću Geberit PE-HD sustava cjevovoda, 99 posto kišnice se prikuplja i koristi za navodnjavanje krovnih vrtova. Sustav odvodnje s Geberit Silent-db20 i Geberit Soventom osigurava uštedu prostora i zvučno optimizirano rješenje. Fasada je izrađena od trostrukog stakla koji reflektira toplinu i opremljena je solarnim pločama za proizvodnju energije, koje se također nalaze na krovu. Maksimalna dnevna svjetlost i ventilacija kontrolirana energijom vjetra pomoću CO² senzora osiguravaju ugodnu životnu klimu – pravi luksuz u srcu ovog gusto naseljenog grada.

*BREEAM: Podrijetlom iz Velike Britanije, Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology je sustav za procjenu ekoloških i sociokulturnih aspekata održivosti zgrada.

O projektu

HAUT Amasterdam

HAUT Amasterdam

  • Arhitekti: Team V Architectuur, Amsterdam
  • Pokretač i nositelj projekta: Lingotto, Amsterdam
  • Inženjer: Arup, Amsterdam
  • Glavni izvođač: J.P. van Eesteren, Gouda

Adresa: Korte Ouderkerkerdijk 1, Amsterdam

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)