Zgrada tvrtke Ferring Pharmaceuticals | Geberit Hrvatska

Lakoća lebdenja Ferring Pharmaceuticals, Kastrup (DK)

Novo sjedište farmaceutske tvrtke Ferring Pharmaceuticals u Kastrupu u Danskoj doslovno lebdi iznad vode. Geberitova stručnost bila je potrebna kako bi se omogućila optička lakoća konstrukcije.

Novo sjedište farmaceutske tvrtke Ferring Pharmaceuticals privlači pažnju u svakom pogledu. Smještena u Kastrupu, na periferiji Kopenhagena, ova šesterokatna zgrada uzdiže se iznad niskogradnje u susjedstvu. Lokacija dodatno naglašava njezin karakter: okružena vodom sa sve tri strane, trokutasta zgrada označava granicu između zemlje i vode.

Pogled na more sa svih strana

Tome pridonosi i impozantna staklena fasada cijele zgrade. Iznutra nudi prekrasan pogled na tjesnac Öresund između Kopenhagena u Danskoj i Malmöa u Švedskoj. Istovremeno, dnevno svjetlo lako ulazi u interijer, stvarajući prostore preplavljene svjetlom za urede, predvorje, kafić i konferencijske sobe.

Srce zgrade je atrij, unutarnji prostor iz kojeg se stubištem ili staklenim dizalima dolazi do okolnih prostorija. Staklena kupola nadvisuje atrij, pružajući dodatno prirodno svjetlo.

Specijalni krov

Ova staklena konstrukcija krova također je bila jedan od najvećih izazova u ovom projektu za arhitekte Foster&Partners. Izravna lokacija zgrade na Baltičkom moru zahtijeva robusnu konstrukciju, budući da mora izdržati vjetar i vremenske uvjete tijekom zimskih oluja. Krovna odvodnja golemog kupolastog krova sa sve tri strane također je Geberitu predstavljala izvanredan zadatak. Osim vodoopskrbnih sustava, tvrtka je u projekt uključila i krovnu odvodnju Geberit Pluvia. “Naš tehnički odjel morao je napraviti posebne izračune kako bi pronašao pravu lokaciju i konstrukciju za ugradnju odvodnog sustava Pluvia“, kaže Lennarth Dahl, koji je savjetovao građevinsku tvrtku Dtek o korištenju Geberit proizvoda. “Morali smo uzeti u obzir točno kako će kišnica curiti s kupole na krov kako bi krovni sustav odvodnje funkcionirao optimalno.“

Sustav krovne odvodnje uzima u obzir posebne uvjete vjetra i padalina na lokaciji - i pomaže da kupola izgleda kao da lebdi.

O projektu

Sjedište tvrtke Ferring Pharmaceuticals

Sjedište tvrtke Ferring Pharmaceuticals

Vlasnik: Ferring Pharmaceuticals
Arhitektt: Norman Foster, Foster + Partners
Otvorenje: 2022.

Galerija