Mjesto učenja i sjećanjaDanski izbjeglički muzej, Oksbøl (DK)

Novi danski Museum Flugt nalazi se na mjestu bivšeg izbjegličkog kampa u Oksbølu. Mjesto spaja povijest i sadašnjost.

Pričati o povijesti i sačuvati povijest - to je ono što radi danski Museum Flugt kako u smislu sadržaja tako i u pogledu arhitekture. Obrazovni centar i spomenik nalaze se na istom mjestu na zapadnoj obali u Oksbølu. Između 1945. i 1949. ondje je bio smješten veliki izbjeglički logor u koji je bilo smješteno do 35.000 njemačkih prognanika.

Aktualniji nego ikad

Na Facebooku su recenzije novog Muzeja izbjeglica Flugt pozitivne: "Odličan dizajn i vrlo relevantna izložba" (© R_Hjortshoj)

Dvije kuće s karakterističnom crvenom ciglom, malim prozorima i krovovima od crvenog crijepa činile su tada bolnicu. Danas su među posljednjim relikvijama logora i dio su muzeja koji je projektirala arhitektonska tvrtka BIG (Bjarke Ingels Group).

Osim povijesti njemačkih izbjeglica iz Drugog svjetskog rata, Flugt se usredotočuje i na struje izbjeglica koje su se doselile u Dansku tijekom posljednjih 100 godina. “Muzej je posvećen dijelu naše povijesti i aktualniji je nego ikad s protokom izbjeglica iz Ukrajine zbog rata“, rekao je danski arhitekt Bjarke Ingels nakon otvorenja u lipnju 2022.

Obnova koja je sačuvala povijest

Godine 1945. u Oksbølu je osnovan najveći danski izbjeglički kamp (© Blåvandshuk Local History Archive)
Sadašnjost i prošlost čine jedinstvo: lijevo moderno proširenje, desno bivše bolničko krilo izbjegličkog kampa u Oksbølu (© R_Hjortshoj)

Obnova bolničkih krila bez gubitka njihove povijesne vrijednosti bila je ključna od samog početka. Izvana su ostali nepromijenjeni. Unutar se nalazi kino, izložbena, nastavna i konferencijska dvorana te kafić.

Kružna zgrada od 500 metara kvadratnih povezuje dvije kuće i stvara kontrast između starog i novog. “Stvorili smo arhitektonski prostor koji povezuje i povijest i sadašnjost“, kaže Bjarke Ingels.

Izvana spojni koridor od čelika izgleda kao zatvoreni zid. Iznutra se skladno ugnijezdio s dvije zgrade od opeke pod pravim kutom jedna naspram druge sa svojim drvenim stupovima, stropom i 80.000 žutih opeka.

Kroz prozore se vidi unutarnje dvorište i šuma - gdje je nekada bio izbjeglički smještaj. Osim foajea, garderobe, muzejske trgovine i biletarnice, u novoj zgradi smješteni su i sanitarni prostori. Vodokotlići i dovodni sustav Mapress su iz Geberita.

O projektu

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerija