Kulturno zdanje Changzhou Culture Plaza, Changzhou (Kina)

Changzhou Culture Plaza obogaćuje kulturni život u kineskom megagradu Changzhou. Realizacija ove izvanredne građevine bila je pravi podvig.

Changzhou se nalazi na istočnoj obali Kine, 180 kilometara i samo nekoliko sati vožnje od Šangaja. Grad ima 5,2 milijuna stanovnika i jedan je od najvažnijih industrijskih metropola u regiji delte rijeke Jangce.

U Changzhou, središte grada raste, a s njim i kulturna ponuda. Godine 2020. Changzhou Culture Plaza izgrađena je na površini od 17 hektara, što je ekvivalentno više od 23 nogometna igrališta. Zajedno sa susjednom gradskom vijećnicom i velikim kazalištem Changzhou na sjeveru, kulturni centar čini novi centar metropole.

Šest u jednom

Kulturno zdanje rezultat je međunarodnog natječaja raspisanog 2012. godine na kojem je pobijedio projekt njemačkih arhitekata Gerkan, Marg i partneri (skraćeno gmp). Stvoreno je šest identičnih, samostojećih građevina, svaka dugačka 70 x 70 metara i izdubljena s dvije strane. Poput gljiva, dižu se 50 metara u zrak.

Arhitekti su gradili građevinske module tako da zajedno čine jednu cjelinu. Ali iz svake perspektive njihova zaobljena pročelja izgledaju drugačije. Rijeka vijuga umjetnim kanalom kroz park i između građevina. Stubište stvara vezu s trgovinama i obližnjom podzemnom stanicom ispod zemlje.

U središtu modula zgrade kreiran je natkriveni urbani prostor za javna događanja. Ali i unutra se odvija kulturni život. Svih šest modula zgrade imaju vlastiti ulaz. Tu su knjižnica, hotel, muzeji i umjetničke galerije, kao i uredi i poslovni prostor.

Igra svjetla na fasadama

Ono što je također posebnost ovog projekta je fasada. Pravokutna ovojnica zgrade sastoji se od fasade od prirodnog kamena, a vodoravno su postavljene aluminijske letvice. Zajedno stvaraju suncobran. Staklena fasada krasi zaobljene strane zgrade. Kamene i staklene površine tvore ritmičan, šareni kontrast na dnevnom svjetlu.

Sustav odvodnje iz Geberita

Zgrade se sastoje od čeličnih konstrukcija. Gornji katovi također se koriste za izložbe. Sustav odvodnje Geberit Pluvia postavljen je na krovu koji pokriva ukupno 28 000 kvadratnih metara na visini od 50 metara.

O projektu

Geberit Know-How

Galerija