Pobjednički dizajn na 6 m²Carsten Wraae intervju

Na inicijativu Geberita, međunarodni arhitekti međusobno su se natjecali i predstavili svoje koncepte kupaonice na 6 kvadratnih metara. Danski arhitektonski biro Bjerg Arkitektur pobijedio je na međunarodnom natječaju za dizajn s projektom Serenity. Carsten Wraae Jensen, voditelj projekta i arhitekt, zna što je važno u dizajnu kupaonica od 6 m2.

Danski arhitekti iz Bjerg Arkitektur navikli su na male kupaonice (© Wilfred Gachau)

Vi i vaš tim pobijedili ste na međunarodnom Geberit natjecanju sa svojom kupaonicom od 6 m² pod nazivom Serenity. Koje su prednosti dizajna vaše kupaonice?

Naš tim se fokusirao na pružanje osjećaja mira i spokoja osobi koja bi koristila ovaj prostor. Koristili smo drvo, materijal koji živi i budi emocije. Kupaonica je jedno od rijetkih mjesta gdje možemo zatvoriti vrata i biti potpuno sami sa sobom. Korisnici bi se trebali osjećati ugodno u opuštajućoj atmosferi.

Kako ste to uspjeli ostvariti?

Trudili smo se da ne želimo previše odjednom. Posebnu pozornost posvetili smo materijalima i njihovoj teksturi, kao i integriranom dizajnu. Za to smo koristili ogledalo s integriranim svjetlom. Čistoća nam je također bila važna. Odlučili smo se za jednostavne proizvode koji se lako čiste i izgledaju elegantno zbog svojih ujednačenih površina. Naš dizajn kupaonice je realan i pristupačan cijenom.

Zadatak je bio stvoriti atraktivan dizajn kupaonice od 6 m², uzimajući u obzir šest glavnih zahtjeva. Što vas je privuklo da sudjelujete na ovom natjecanju?

Radimo veliki broj projekata za škole, vrtiće i druge društvene objekte, gdje moramo uzeti u obzir mnoge tehničke zahtjeve. Dizajniranje ove prostorije od 6 m² nam se svidjelo jer je to nešto drugačije. Mnogi bi rekli da je 6m² malo. Za našu arhitektonsku praksu u Danskoj to je zapravo prilično veliko. U Kopenhagenu je gradnja skupa pa smo navikli na puno manje tlocrte.

Što je bio najveći izazov i kako ste se s njim suočili?

Stvoriti prostor koji je održiv i funkcionalan u isto vrijeme. Nismo željeli integrirati proizvode koji samo dobro izgledaju. Također moraju biti praktični. Naša je ideja bila stvoriti održivi prostor s velikim prozorom i pogledom na prirodu koji poziva na sanjarenje.

Ako pogledate kataloge ili posjetite izložbene salone, vidjet ćete pretežno prostrane kupaonice. Stvarnost je često drugačija: mnogi ljudi imaju malo prostora u kupaonici. Koji su vaši savjeti kako mali prostor učiniti funkcionalnim i zanimljivim?

Kad uđete u prostoriju, kupaonski pribor koje ste stavili u kupaonicu ne smiju vam upadati u oči. Pokušajte pronaći sustav i sakriti stvari svakodnevne uporabe. Stvorite malo prostora za mirniju atmosferu. Ne zaboravite da vam je potreban prostor ispred WC školjke, tuša i ispred umivaonika. Ovi kvadratni metri mogu se kombinirati pametnim rasporedom proizvoda. Ovako štedite prostor.

o objektu

Više o Bjerg Arkitektur

Više o Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur je danska arhitektonska tvrtka u obiteljskom vlasništvu osnovana 1987. Osim svoja tri ureda u Danskoj, uredi se nalaze se i u Oslu, Varšavi i Santiagu. Odgovorna i održiva gradnja glavni je fokus Bjerg Arkitektura već dugi niz godina. Od 2007. Bjerg Architecture intenzivno radi na energetskoj obnovi te pasivnim i ultraniskoenergetskim zgradama.

Njihova široka raznolikost referenci pripada i privatnoj i javnoj domeni. Posebno su poznati po projektiranju vrtića, škola i socijalnih stanova.

Galerija