Kad Pluvia spašava nogometStadioni diljem svijeta

Sustav krovne odvodnje Pluvia ugrađen je na brojnim nogometnim stadionima. To je pogodno iz raznih razloga.

Kad pada kiša, nogomet nije zabavan - barem ne kad stojite na terenu. Međutim, mnogi nogometni stadioni imaju natkriveni prostor za gledatelje; a na mnogima od njih ugrađen je sustav krovne odvodnje Geberit Pluvia. Kao rezultat toga, publika slavi na suhom.

Sustav koristi podtlak kako bi usisao vodu s krova. Cijevi se brzo potpuno napune vodom te voda vrlo brzo otiče. Usisna snaga stvara visok kapacitet odvodnje, tako da je potrebno relativno malo ulaza na krovu. Zahvaljujući ovoj snazi, voda može vodoravno teći na veće udaljenosti do okomitih odvodnih cijevi.

Prednosti za arhitekturu i građevinarstvo

Prema Geberitovom Product Manageru Andreasu Mosebachu, ove točke su glavna prednost sustava u izgradnji stadiona. Krov rijetko pokriva cijeli stadion. Teren ostaje otvoren, zidovi su samo izvana. Tamo se mogu samo ugraditi odvodne cijevi, čineći duže vodoravne cijevi neizbježnim. “Pluvia je stoga idealno rješenje za izgradnju stadiona.“

Tome je dodan i veliki kapacitet odvodnje. “Krov stadiona ima veliku površinu“, kaže Product Manager. “Sustav odvodnje Pluvia postiže visok učinak s malo materijala. Dakle, cijeli krov stadiona može se odvodnjavati sa samo nekoliko odvodnih cijevi“, kaže Andreas Mosebach. To znači da sustav zahtijeva malo prostora i nudi veliku arhitektonsku slobodu, što je važan faktor u izgradnji stadiona. “Stadioni su obično arhitektonski eksponati.“

Diljem svijeta, Pluvia se koristi na nogometnim stadionima. Ovo su neki od njih.

Allianz Arena, Munich, Njemačka (© Pixabay)

Allianz Arena, Munchen, Njemačka

Dizajnirana od strane arhitekata iz Basela Herzog & de Meuron i otvorena 2006., Allianz Arena u Münchenu smatra se ikonom suvremene gradnje stadiona. Vanjska ljuska se spušta u površinu krova, a krasi je gotovo 2800 zračnih jastuka u obliku dijamanta. Opterećenja krova prenose se prema van s 48 čeličnih nosača na oslonce armiranobetonske konstrukcije. Geberit Pluvia krovni sustav odvodnje ugrađen je na krovni svod. Za njegovo spajanje na odvodne cijevi korištene su savitljive spojne cijevi.

Olimpijski stadion Baku, Baku, Azerbejdžan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Olimpijski stadion Baku, Azerbejdžan

Nacionalni stadion u Bakuu prima nešto više od 69.000 gledatelja. To je nogometni stadion i atletska arena u jednom. Paneli pričvršćeni na fasadu sjaje u jarkim bojama i tako pomalo podsjećaju na Allianz Arenu u Münchenu. Čelični krov je morao biti posebno proračunat za privremena opterećenja poput vjetra, ali i za progibe i naprezanja. Na krovnoj površini stadiona Geberit Pluvia osigurava savršenu odvodnju.

Vodafone Arena, Istanbul, Turska (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanbul, Turska

U novi dom nogometnog kluba Beşiktaş može stati 42 000 gledatelja. Stadion se nalazi na europskoj obali Bospora s pogledom na četvrt Üsküdar. Zahvaljujući zaštiti spomenika sačuvan je dio starog stadiona s južnim pročeljem i zapadnim glavnim ulaznim vratima. Arhitekt je uspio spojiti stare komponente s modernim konceptom. Krov stadiona sastoji se od membrane od staklenih vlakana obložene silikonom. Pluvia odvodi kišnicu s prilično ravnog krova.

Nacionalni stadion Varšava, Poljska (© Pixabay)

Nacionalni stadion Varšava, Poljska

Nacionalni stadion u Varšavi izgrađen je za Europsko prvenstvo 2012. godine. Temeljio se na postojećem, ali raspadajućem stadionu Dziesieciolecia, koji je 1988. napušten za sportske svrhe. Izgradnja stadiona sustavno je podijeljena na dva dijela. Tribina se sastoji od montažnih betonskih dijelova. Iznad nje je krov od čelične mreže s tekstilnom membranom. Unutarnji krov sastoji se od mobilnog membranskog jedra koje se preklapa preko terena. Sustav Geberit Pluvia osigurava sigurno odvodnjavanje krova.

Stadion Cape Town, Cape Town, Južna Afrika (© Pixabay)

Stadion Cape Town, Južna Afrika

Izvorno izgrađen sa 64.000 sjedećih mjesta, južnoafrički stadion Svjetskog kupa u Cape Townu nalazi se u blizini atlantske obale, ali i blizu centra grada Cape Towna. Stadion je posebno karakterističan po zakrivljenom laminiranom staklenom krovu. Izrađen je od prozirnog stakla u sredini, s emajliranim prstenom s vanjske strane za smanjenje intenziteta topline i svjetla. Odvodnja krova je osigurana Geberit Pluvia sustavom.