Inovativnost u praksiEkologija i tehnologija u jednom

Ideje koje pokreću svijet trebaju pravo mjesto, a Melbourne Connect to osigurava. Kompleks zgrada u australskoj metropoli Melbourne ujedinjuje digitalne tehnologije i ekološki know-how. I Geberit je uključen.

Može li zgrada doista pridonijeti pronalaženju rješenja za globalne probleme? Melbourne Connect to sigurno želi. Na površini se može činiti da kompleks zgrada nudi samo prostor. Ali njegova otvorena, pristupačna arhitektura stvara upravo pravo okruženje za prijenos znanja i iskustva i suradnju.

Ova ideja bila je nit vodilja Sveučilišta u Melbourneu prilikom ovog projekta: stvoriti centar za istraživanje tehnologija budućnosti i za prijenos znanja između znanosti i poslovanja u srcu Inovacijske četvrti u Melbourneu. Melbourne Connect, koji je otvoren od travnja 2021., puno je više: on je i mjesto susreta, co-working prostor, centar za start-upove, vrtić za 90 djece i studentska rezidencija s 376 stanova.

Održivost u praksi

Melbourne Connect, inovativni centar za prijenos znanja(© Peter Casamento, Marc Williams)

Naravno, sama zgrada ima za cilj pridonijeti rješavanju problema suvremenog društva: smanjenju koncentracije CO2 u atmosferi, ekonomičnom postupanju s važnim resursom vode i očuvanju prirodnih resursa. Melbourne Connect je dobio 6 zelenih zvjezdica od strane Vijeća zelene gradnje Australije za svoj održivi koncept. Osim toga, kompleks zgrada dobio je 5 od 6 zvjezdica za energetsku učinkovitost i 4,5 zvjezdice za performanse uštede vode prema inicijativi australske vlade NABERS Rating.

Što je toliko posebno u Melbourne Connectu? Posebno razvijen dizajn fasada optimizira izloženost sunčevoj svjetlosti i korištenje dnevnog svjetla. Senzori mjere klimatske parametre unutar zgrade i tako kontroliraju energetske potrebe. Samo upravljanje temeljeno na podacima rezultira smanjenjem potrošnje energije za 33%. Inače, energija se dobiva geotermalno i putem solarnih sustava.

Prirodno, s Geberit

Melbourne Connect, inovativni centar za prijenos znanja (© Peter Casamento, Marc Williams)

Zahvaljujući ponovnoj upotrebi kišnice, štedi se i pitka voda – za impresivnih 20%. Svjesna štednja vode posebno je važna u Australiji, gdje su klimatski ekstremi sada sve češći. Zbog toga se kišnica također smatra vrijednim izvorom vode u Melbourne Connectu.

Geberit’s expertise is of great benefit when it comes to waste water drainage. In two of the three towers at Melbourne Connect, the waste water is drained using the Geberit SuperTube system. This Geberit product saves space, material and resources, making its own contribution to environmental protection.

O projektu

Melbourn Connect

Melbourne Connect

Geberit SuperTube sustav odvodnje (© Peter Casamento, Marc Williams)
  • Vlasnik: Svučilište u Melbournu
  • Arhitekt: Woods Bagot
  • Otvorenje: 2021.