Šareni studentski domoviLivinnX, Krakov (PL)

Studentska rezidencija LivinnX u sveučilišnom gradu Krakowu u Poljskoj dokazuje da studentski smještaj može biti moderan, sadržavati tehnologije koje štede resurse i biti opremljen polujavnim prostorom.

Put do slatkog studentskog života često je težak. Fakultetska diploma samo je jedna prepreka. Mjesto za život, pristupačno, smješteno u centru, dostupno javnim prijevozom, u lijepom susjedstvu, sasvim je druga. Pronaći takvo mjesto u gusto naseljenim, skupim metropolama izuzetno je teško.

Tako je i u Krakovu. U posljednjih 20 godina grad na jugu Poljske razvio se u istočnoeuropsko središte novih tehnologija i znanosti. Sa svojih jedanaest sveučilišta, bivši kraljevski grad magnet je za studente iz Poljske i šire. Ovdje studira oko 51 000 mladih ljudi. Priuštivo stanovanje je shodno tome rijetkost.

Gdje povijest živi

Preko 700 studenata sada smještaj može pronaći u gradskoj četvrti prožetoj poviješću, u ulici Romanowicz. U neposrednoj blizini nalazi se poseban muzej – nekadašnja tvornica emajliranog posuđa Oskara Schindlera, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio živote oko 1200 židovskih prisilnih radnika.

Arhitektonski studio Make It s IMB Asymetria potpuno je obnovio bivšu industrijsku zgradu od sedam katova. Novi studentski dom iznutra je puno više od običnog doma. Šaren, prostran i opremljen brojnim dnevnim boravcima, dizajn interijera LivinnX-a stvara prostor za zajednički život studenata, za ugodne večeri uz roštilj i večeri pune razgovora na krovnoj terasi, za zajedničko kuhanje u kuhinjama, za zajedničko učenje u integriranoj knjižnici. Soba s utezima kao i spa centar sa saunom i jacuzzijem zaokružuju sadržaje za slobodno vrijeme ovog studentskog doma. Ukratko: LivinnX donosi sve što trebaju današnji studenti.

Ekološki dizajn za najmanje prostorije

Čak i najmanje kupaonice otkrivaju individualni ukus svojih stanovnika (© Jaroslaw Kakal/Geberit)

Opremanje pojedinih stambenih jedinica i njihovih kupaonica također je bilo vrhunsko. Geberit proizvodi tome daju važan doprinos iz mnogo razloga. Prvo, WC školjke iz Geberit kupaonske linije Kolo Modo su kompaktne, što je posebno važan plus u kupaonicama veličine 2,8 m². S druge strane, visoka kvaliteta proizvoda savršeno ispunjava svrhu opremanja kupaonica za mlade stanare na funkcionalan i trajan način. Zahvaljujući rimless tehnologiji, WC školjke se iznimno lako čiste. Dvostruko ispiranje standardno instalirano u kupaonicama također olakšava smanjenje potrošnje vode. Moderan dizajn, visoka kvaliteta i pažljivo korištenje resursa ovdje idu ruku pod ruku.

O projektu

Geberit Know-how

Geberit Know-how

  • Kolo Modo Rimfree WC školjke

Galerija