"Sve je to samo posuđeno!"Intervju s Thomasom Rauom

“Uzmi, napravi i bacaj“ - sustav konačnosti treba ukinuti, kaže Thomas Rau, arhitekt i autor knjige “Material Matters“. Budući da su materijali vrijedni i ograničeni, trebali bi ostati u posjedu proizvođača. Posljedica? Proizvodi postaju usluge.

Arhitekt i autor knjiga Thomas Rau (© Daniel Koebe)

Ideja o kružnom gospodarstvu stara je gotovo 40 godina, no još uvijek smo u ranoj fazi njezine implementacije.

Naši preci uvijek su se ponašali u duhu kružnog gospodarstva, jednostavno zato što su sirovine i materijali imali vrijednost. Uostalom, vrijedne stvari se ne bacaju. Tu smo ideju u novije vrijeme izgubili iz vida. I danas se ponašamo po principu “poslije nas potop”. Nakon što su proizvođači prodali svoje proizvode, gotovo da ih više ne zanimaju. Ali nema smisla bacati vrijedne, ograničene resurse. Ove sirovine predstavljaju naša “ograničena izdanja“. Naš je rad, s druge strane, beskonačan.

Koji su mogući izlazi iz ove situacije?

Pravi je problem što u današnjem sustavu proizvođač jedva da mora preuzeti odgovornost za posljedice. Samo preuzimanje odgovornosti potiče “razmišljanje unaprijed“ o tome kako se nositi s materijalnim. Trebamo proizvođače koji razmišljaju unaprijed i dizajniraju svoje proizvode na takav način da ih je moguće rastaviti i njihove pojedinačne komponente ponovno upotrijebiti.

Koja je razlika između ove i današnje reciklaže?

Današnja ekonomija se temelji na principu uništavanja vrijednosti kada su u pitanju materijali. Recikliranje to ne mijenja. Nalazi se nizvodno, dolazi na posljednjem mjestu u životnom ciklusu proizvoda i potpuno je odvojen od proizvodnje. To je zato što materijalno uništenje košta manje od materijalnog očuvanja. Ako promijenimo pravila igre i damo vrijednost ograničenim resursima, tvrtke će razviti druge proizvode i rješenja. Najbolji reciklirač je sam proizvođač.

Što očekujete od ove promjene?

Proizvođač treba ostati u posjedu proizvoda i materijala. Zatim će učiniti sve kako bi njegovi proizvodi bili što izdržljiviji, popravljivi i laki za rastavljanje. On će ih izgraditi na takav način da se mogu lako nadograditi i da se ne moraju baciti samo zato što nisu kompatibilni s ažuriranim proizvodima ili funkcijama. To zahtijeva poslovni model koji nudi proizvode kao uslugu.

Proizvodi kao usluga - funkcionira li to?

Model smo već nekoliko puta testirali s brojnim tvrtkama, primjerice s Philipsom. Zračna luka Schiphol u Amsterdamu ne kupuje rasvjetna tijela od Philipsa, kako je prvotno planirano, već svjetlo. Cjelokupna rasvjetna infrastruktura ostaje u vlasništvu Philipsa. No opskrbljivač također snosi sve troškove održavanja, uključujući i račun za struju. Radi savršeno, uz profit za oba poslovna partnera.

Znači li to da proizvođač sanitarija osigurava cjelokupnu kupaonsku opremu?

Na primjer. To također može značiti da su troškovi vode i struje u kupaonici odgovornost sanitarne tvrtke. Tvrtka bi stoga imala veliki interes za razvoj proizvoda koji štede vodu i električnu energiju.

Što je sa sanitarnim instalacijama zgrade? Tko je vlasnik zgrade ako cjevovod ostaje u vlasništvu sanitarne tvrtke, a pločice u vlasništvu keramičara?

Naravno, ova uslužna ekonomija ne funkcionira na način na koji se zgrade danas projektiraju i grade. Ali promjena je dio posla. Kružna ekonomija je model za društvo u cjelini. Otvara nove i prije svega održive oblike proizvodnje i potrošnje, ali zahtijeva i drugačije poimanje materijala, a time i novu zakonsku regulativu.

To zvuči kao dugotrajan proces...

...a nemamo vremena. Ne zagovaram čekanje. Jako vjerujem u gospodarstvo i njegovu inovativnu snagu. Ali mora vidjeti vrijednost u materijalima i njihovom posjedu te otkriti prednosti za sebe. Zatim će razviti nove odgovore.

Više informacija

Više o Thomasu Rau

Više o Thomasu Rau

Thomas Rau je arhitekt, poduzetnik i autor knjiga. Njegov arhitektonski ured RAU Architects u Amsterdamu (NL) specijalizirao se za ekološki osviještenu gradnju od 1992. godine. Thomas Rau sada je autoritet u Nizozemskoj za održivu gradnju i kružno stvaranje vrijednosti u arhitekturi.

2016. Thomas Rau i Sabine Oberhuber objavili su knjigu “Material Matters. Developing business for a circular economy.“