Otpad u kupaoniciSedam savjeta kako ga izbjeći

Naše rituale u kupaonici prate brojni proizvodi koji sa sobom nose mnogo plastičnog otpada. Svaki stanovnik Europe u prosjeku godišnje proizvede 480 kilograma otpada. Taj otpad možete znatno smanjiti – čak i u kupaonici. Ovdje pogledajte sedam naših najboljih savjeta za manje otpada u kupaonici.

Savjet 1 - Dezodorans

Plastični otpad je najveći problem u kupaonici. Ali to se često može izbjeći ako odaberete prave proizvode. Uzmemo li primjerice deo sprej - oni često dolaze u metalnoj ili plastičnoj posudi. Ali zapravo vam ne treba sprej. Kremasti dezodoransi idealna su alternativa. Obično dolaze u staklenoj posudi ili metalnoj posudi koja se može ponovno upotrijebiti.

Savjet 2 - Četkica za zube

Obično je drška četkice za zube izrađena od plastike, a vlakna su od najlona, ​​drugim riječima također od plastike. Stomatolozi preporučuju da četkicu za zube mijenjate svaka tri mjeseca. To znači četiri četkice za zube godišnje po osobi. Zauzvrat, to znači milijune četkica za zube godišnje. Ako umjesto toga kupite četkicu za zube od bambusa, izbjeći ćete plastični otpad. Bambus je jedna od najbrže rastućih sirovina na planeti – može narasti do jednog metra visine u samo jednom danu.

Obiteljska kupoanica s Geberit ONE proizvodima

Savjet 3 – pasta za zube

Konvencionalna pasta za zube obično dolazi u plastičnoj posudici – i na kraju dana nikad ne možete izvaditi sve iz tube. Ali postoji nova alternativa koja nudi nula otpada: tableta paste za zube. Stavite tabletu u usta, žvačite je dok se ne pojavi lagana pjena i nakon toga operite zube četkicom za zube kao i obično.

Savjet 4 - Sapun

Prije samo nekoliko desetljeća komad sapuna bio je standard u kupaonicama. Danas je tekući sapun u modi, zamjenjujući stari dobri sapun. I tekući sapun uglavnom dolazi u plastičnoj bočici. Čvrsti sapun obično dolazi u papirnatom pakiranju, a zapravo je relativno lako napraviti vlastiti sapun kod kuće. Jednostavan način da se oprostite od još jednog plastičnog proizvoda u kupaonici.

Geberit Selnova kupaonska linija

Savjet 5 - Šampon

A tu je i alternativa bez plastike za vašu kosu. Umjesto konvencionalnog šampona iz plastične boce, koristite čvrsti šampon kada se tuširate. Izgleda poput običnog sapuna i vrlo je jednostavan za korištenje: protrljate komad sapuna između vlažnih ruku kako biste proizveli malo pjene. To koristite za pjenjenje kose, a zatim je isperete vodom kao i obično. A iz kupaonice ste protjerali još jedan otpad od plastike.

Savjet 6 – Higijenski ulošci i tamponi

Ženska menstrualna higijena stvara puno otpada. U životu žene u prosjeku trebaju između 10.000 i 17.000 tampona i higijenskih uložaka. Ali umjesto standardnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, možete početi koristiti menstrualne čašice. Ove čašice su najčešće izrađene od medicinskog silikona, odnosno plastike. Ali mogu se očistiti nakon upotrebe i zatim koristiti uvijek iznova. U najboljem slučaju, menstrualna čašica može trajati godinama.

Savjet 7 - Toaletni papir

Mnogi rituali u kupaonici često su kao uklesani u kamen. Nekima je, primjerice, apsolutno nezamislivo da svoju zadnjicu čiste bilo čime drugim osim papirom. A ipak WC školjka s funkcijom tuša pruža daleko bolju higijenu. Pranje bilo kakvih prljavih dijelova vodom mnogo je čišća metoda, a također nevjerojatno štedi toaletni papir. Stoga svakako vrijedi razmisliti o promjeni rutine u toaletu.

Proizvodi za viši standard čistoće u kupaonici

Koju ćete kupaonicu odabrati?

Savršena kupaonica ispunjuje čitav niz želja i zahtjeva. Međutim, koje su Vaše potrebe? Važan Vam je prostor, čistoća ili možda dizajn? Želite li proizvode jednostavne za upotrebu ili preferirate dodatnu udobnost koju Vam pruža npr. tuš WC Geberit AquaClean? Ili Vam je važan univerzalan dizajn? Bez obzira na Vaše potrebe, mi Vašu svakodnevicu činimo lakšom zahvaljujući pametnim rješenjima za kupaonice.

Više prostora u kupaonici
Veća čistoća u kupaonici
Funkcionalniji dizajn u kupaonici
Veća udobnost u kupaonici
Bolja prilagodljivost za osobe s invaliditetom u kupaonici
Jednostavnije korištenje